Filip Chudý Rôzne

Dušičky sa blížia: Ako sú pripravené považskobystrické cintoríny?

V našom meste sa nachádzajú dve desiatky cintorínov, ktoré sa už pripravujú na blížiace sa Dušičky. Čo na nich pribudlo?

Ilustračný obrázok k článku Dušičky sa blížia: Ako sú pripravené považskobystrické cintoríny?
Zdroj: Dnes24.sk

Pred Sviatkom všetkých svätých a Pamiatkou zosnulých sa na všetkých považskobystrických cintorínoch zrealizoval orez suchých konárov a niektoré sa čistili aj od inváznych rastlín, proti ktorým sa aplikoval tiež postrek. Informovala o tom hovorkyňa mesta Iveta Kováčiková s tým, že na starom a novom cintoríne sa tiež pridala štvrtá kosba. „Navyše aj v tomto roku bol na všetky cintoríny rozvezený posypový materiál na zimnú údržbu a posyp nespevnených chodníkov,“ doplnila.

Keďže na cintorínoch je v tomto období kvôli prípravám hrobov viac odpadu než zvyčajne, posilňujú sa počty kontajnerov. „Na starom a novom cintoríne pribudli veľkokapacitné kontajnery, na cintorínoch v prímestských častiach sa zvýšil počet 1 100 litrových nádob na odpad. Veríme, že aj návštevníci cintorína prispejú svojou disciplinovanosťou k zabezpečeniu čistoty na cintorínoch a odpad budú odkladať iba na miesto k tomu určené,“ povedala považskobystrická hovorkyňa.

„V období Dušičiek bude mestská polícia v súčinnosti so štátnou políciou zabezpečovať v okolí cintorínov posilnené hliadky. Zameriavať sa budú na ochranu verejného poriadku, taktiež budú nápomocní na priechodoch pre chodcov,“ prezradila Kováčiková opatrenia na najbližšie dni.

Podľa jej slov väčšina považskobystrických cintorínov potrebuje finančnú injekciu, či už na opravu domu smútku, vybudovanie schodiska alebo bežné údržbové práce. „Mesto sa v letných mesiacoch snažilo vyriešiť tie najakútnejšie problémy aspoň v niektorých z nich, celkovo pritom investovalo približne 40 000 eur,“ prezradila s tým, že išlo o cintoríny v Podmaníne, Praznove, Vrtižeri a tiež starý a nový v Považskej Bystrici.

„S prácami sa starom cintoríne sa pokračovalo aj vo vrchnej časti, kde sa zrealizovala úprava cesty od hornej brány nad domom smútku. Aj tam robili problémy prívalové dažde. Na novom cintoríne sa tiež dalo zrekonštruovať umelecké dielo Vladimíra Kompánka,“ opísala mestská hovorkyňa ďalšie práce, ktoré sa realizovali už po tých medializovaných v lete.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Považskobystrická kalvária otvorená: Čo na nej má ešte pribudnúť? FOTO

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM