Filip Chudý Rôzne

Domaniža otvorila mobilné odberové miesto: Kedy sa môžete dať otestovať?

Jedinou obcou v okrese Považská Bystrica s mobilným odberným miestom je Domaniža. Takto to tam funguje.

Ilustračný obrázok k článku Domaniža otvorila mobilné odberové miesto: Kedy sa môžete dať otestovať?
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Obec Domaniža je jedinou v Považskobys­trickom okrese, kde majú mobilné odberné miesto na antigénové testovanie. V priestoroch kultúrneho domu ho využili už počas víkendového (23. – 24. 1.) celoplošného testovania.

Prvá lastovička

Podľa starostu obce Františka Matušíka začali s testovaním už v piatok (22. 1.), pokračovať budú v utorok 26. januára od 15.00 do 20.00 hod. „Otestovať sa je možné bez registrácie. Túto možnosť môže využiť ktokoľvek, nemusí byť obyvateľom Domaniže,“ oznámila obec. Testovať môžu podľa slov starostu zatiaľ len do utorka, ďalšie testovacie dni v obci budú závisieť od rozhodnutia štátnych orgánov.

Mobilné odberné miesta boli doteraz iba v okresnom meste, Domaniža bola prvou lastovičkou medzi obcami. „Štát nás dotlačil k tomu, aby sme testovali, no podmienkou bolo mobilné odberné miesto. V tomto prípade by sme museli pod niektorú patriť, samozrejme, zadarmo by to nebolo. Preto sme sa rozhodli, že sa do toho pustíme sami. Vďaka patrí Okresnému úradu v Považskej Bystrici a regionálnemu úradu verejného zdravotníctva, ktorí nám pomohli s registráciou,“ skonštatoval starosta.

Financie od štátu

Ako dodal, Domaniža vďaka vlastnému odberovému miestu dostane za každého pretestovaného financie od štátu, z ktorých dokáže pokryť všetky náklady. „Je to veľká výhoda aj pre okolité obce Malé Lednice, Sádočné, Čelkova Lehota a Počarová. Tie majú malé rozpočty a mali by problém uskutočniť testovanie podľa kľúča, ktorý nastavil štát. Pomáhame im aj preto, lebo deti z týchto obcí chodia do školy do spádovej obce Domaniža,“ doplnil Matušík.

V Domaniži počas víkendu otestovali 1 408 obyvateľov, z nich bolo 11 pozitívnych, čo nie je ani jedno percento (0,78). Otestovať sa prišli nielen obyvatelia Domaniže a okolitých obcí, ale aj zamestnanci firiem, ktoré v nich pôsobia.

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť zaujímavý obsah z Považskej Bystrice a okolia.

Foto: ilustračné

Správy z Považskej Bystrice a okolia

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM