Filip Chudý Rôzne

Domaniža hlási obrovské ŠKODY: Toľko vody nebolo v obci 60 rokov! FOTO

Jedna z najväčších obcí Považskobystrického okresu sa spamätáva u prívalovej vlny, ktorá ju zasiahla. Objavili sa viaceré problémy.

Ilustračný obrázok k článku Domaniža hlási obrovské ŠKODY: Toľko vody nebolo v obci 60 rokov! FOTO
Zdroj: Facebook.com/Domanizan

V obci Domaniža vyhlásili mimoriadnu situáciu po prívalovej vlne, ktorú spôsobila silná nedeľná búrka aj z toho dôvodu, aby mohli zasiahnuť do koryta rieky. „Vybrali sme odtiaľ miestami 1,5 metra nánosov,“ povedal pre Dnes24 starosta obce František Matušík ml. s tým, že najviac čistenia bolo pri mostoch, kde sa zachytili nečistoty.

„V Domaniži máme meteorologickú stanicu, pričom spadlo 77,7 litra na meter štvorcový. Niečo také si nepamätáme 60 rokov,“ pripojil Matušík.

Obrovské škody

Obec bude mať podľa neho obrovské škody. „To vieme už teraz, ale ešte sa to nedá vyčísliť. Nehovoriac o tom, aké veľké škody budú mať obyvatelia obce na vlastných majetkoch, to bude tiež vysoká suma,“ doplnil.

Podľa starostu im zobralo novú cestu, ktorú urobili len pre dvoma týždňami. Najviac škôd je v riečnom koryte , kde im brala voda betónové konštrukcie a ďalšie stavebné úpravy. Podmylo aj cestu, ktorú bude musieť opraviť.

Správy z Považskej Bystrice a okolia

Viaceré problémy

Prvotná informácia podľa starostu bola taká, že vraj malo utrhnúť nejaký rybník nad obcou. „To však nebola pravda, práve naopak, tie nám ešte pomohli zastaviť veľa vody,“ vysvetlil starosta Domaniže.

Matušík pridal aj svoj pohľad na dôvody, ktoré to mohli spôsobiť. „Problém sú vyrúbané lesy. Nás totiž vytápalo z lesných ciest, odkaľ sa valila voda do obce a korytá to nevládali odvádzať. Druhý problém je ten, že sa dlhé roky nečistili korytá riek. A ďalší problém spočíva v tom, že ľudia sú nedisciplinovaní, rozťahujú si pozemky a tlačia sa do potokov,“ uviedol.

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť zaujímavý obsah z Považskej Bystrice a okolia.

Takto v obci odstraňujú škody.

OBRAZOM: Odstraňovanie škôd po prívalovej vlne v Domaniži
6
Galéria

Správy z Trenčianskeho kraja

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM