Tlačové správy

Dokážete si poradiť s horúčavami aj bez klímy?

Letné horúčavy sú s každoročnou nepravidelnosťou späť. Ľudia s klimatizáciami sa po horúcom dni tešia, keď budú konečne doma a tí bez klímy? Tí sa tešia, keď bude konečne menej ako 34°C.

Ilustračný obrázok k článku Dokážete si poradiť s horúčavami aj bez klímy?
Zdroj: TASR

Existuje však niekoľko trikov, vďaka ktorým sa budú tešiť domov aj tí, ktorí nemajú klímu. Tu sú tie najúčinnejšie z nich.

Vhodne sa oblečte

Mnoho ľudí si myslí, že čím menej oblečenia bude na sebe mať, tým ich telo bude horúčavy lepšie zvládať. To je však omyl. Môžete to vidieť aj na rôznych obyvateľoch púšte, ktorí si obliekajú vzdušné odevy, ktoré ich zakryjú od hlavy po päty. Robia to kvôli lepšej tepelnej regulácii tela. Inšpirujte sa nimi a oblečte si niečo vzdušné.

Zatiahnite žalúzie

Veľmi dôležité je mať zatiahnuté žalúzie počas dňa, aby vám slnečné lúče ešte viac nevyhriali domácnosť. Ak máte vonkajšie žalúzie, vyhrali ste – medzi parapetom a okolitým vzduchom vznikne izolačná bublina, ktorá nedovolí horúcemu vzduchu dostať sa dnu.

Kedy vetrať?

Počas dňa nikdy nevetrajte, jediné, čo by ste dosiahli, by bolo, že vnútorný vzduch by sa vyhrial na úroveň toho vonkajšieho. Preto vetrajte skoro ráno alebo počas noci. Aj preto sa vám zídu sieťky proti hmyzu, aby vás komáre nezožrali zaživa.

Nepečte, nevarte

Snažte sa počas dňa nepiecť a nevariť. Až s príchodom večerného ochladenia sa môžete pustiť do varenia. Ideálne je počas dňa využívať studenú kuchyňu – šaláty, smoothie či čerstvé ovocie a zeleninu.

Použite ventilátor s ľadom

Ventilátor nemá žiadny dlhodobý účinok až do chvíle, keď pred neho postavíte misku s ľadom. Tá miestnosť ochladí na dlhšiu dobu.

Prezlečte si posteľnú bielizeň

Ak sa vám nedarí zaspať, najlepšie, čo môžete urobiť je zvoliť vhodné posteľné obliečky. Zabudnite na teplé froté materiály, vyberajte si vzdušné a ľahké materiály – krep, ľan či satén. Nezabudnite ani na zmenu periny za letný paplón prípadne si do obliečky dajte iba deku. Aj takto prežijete letné dni príjemnejšie.

foto: ilustračné

Zdroj: Seocentrum.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM