Filip Chudý Rôzne

Dobrovoľní hasiči z Považskej sa môžu tešiť: Šesť zbrojníc bude voňať novotou

V Považskej Bystrici zrekonštruujú tri a postavia ďalšie tri nové hasičské zbrojnice. Týka sa to týchto mestských častí.

Ilustračný obrázok k článku Dobrovoľní hasiči z Považskej sa môžu tešiť: Šesť zbrojníc bude voňať novotou
Zdroj: TASR

Mesto Považská Bystrica získalo dotáciu z Ministerstva vnútra Slovenskej republiky na realizáciu zateplenia, dostavby či výstavby šiestich hasičských zbrojníc. Na vynovené priestory sa môžu tešiť dobrovoľní hasiči v Považskej Teplej, v Zemianskom Kvašove, v Milochove, v Podvaží, v Praznove a v Dolnom Moštenci. Informovala o tom považskobystrická hovorkyňa Iveta Pagáč Kováčiková.

„Mesto na tento účel získalo dotáciu vo výške takmer 180 000 eur. Predpokladané náklady sú pritom vo výške takmer 290 000 eur. Presná výška spolufinancovania však bude známa po ukončení verejných súťaží, ktoré sa spustia po schválení rozpočtu na rok 2019 na februárovom mestskom zastupiteľstve,“ ozrejmila.

K stavebným úpravám dôjde na hasičských zbrojniciach v Milochove, v Podvaží a v Dolnom Moštenci. „Na nich príde k zatepleniu obvodového plášťa, k výmene výplní otvorov, k výmene strešnej krytiny a k odvodneniu strechy. Garážová brána bude vymenená za oceľovú zateplenú a osadia sa aj nové pivničné svetlíky. Predpokladaná úspora po zateplení a výmene okien je podľa projektanta takmer 50 %,“ uviedla Pagáč Kováčiková.

Nové objekty sa budú stavať v Zemianskom Kvašove, v Považskej Teplej a v Praznove. „V Zemianskom Kvašove sa vybuduje úplne nová hasičská garáž, ktorá bude slúžiť dobrovoľnému hasičskému zboru ako priestor pre techniku. Vstup do objektu bude jedným vchodom a tvoriť ho bude len jedna miestnosť. Prístavba bude napojená na elektrickú energiu z kultúrneho domu,“ vysvetlila hovorkyňa nášho mesta.

V Považskej Teplej sa podľa jej slov k hasičskej zbrojnici vybuduje prístavba, ktorá bude slúžiť ako garáž pre techniku dobrovoľného hasičského zboru. „Prístavba bude situovaná v úrovni jestvujúcej garáže na jej bočnej stene, so samostatným vstupom a spevnenou plochou pod garážou. Konštrukčne bude nadväzovať na jestvujúcu garáž. Tvoriť ju bude jedna miestnosť, ktorá bude prepojená s jestvujúcou garážou v mieste vybúraného okna,“ doplnila.

Dobrovoľným hasičom v Praznove sa vybuduje prístavba ku kultúrnemu domu. „Ten slúži na kultúrne podujatia v obci, v časti objektu je umiestnená aj garáž požiarnej zbrojnice. Tá je v havarijnom stave a dobrovoľný hasičský zbor nemá k dispozícii iné priestory. Zbúraním jestvujúcej garáže a navrhovanou prístavbou sa zabezpečí priestor pre garáž, šatňu a sociálne zariadenie s umyvárkou, sprchou a WC. Prístavba bude situovaná v úrovni suterénu kultúrneho domu so samostatným vstupom a spevnenou plochou pred garážou,“ dodala hovorkyňa s tým, že konštrukčne to bude riešené tak, aby v budúcnosti mohli prísť ďalšie stavebné zásahy.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM