Rôzne

Dobrovoľní hasiči prevzali nové vybavenie: Majú ho už vo väčšine našich obcí

Dobrovoľné hasičské zbory v TSK, medzi ktorými nechýbali ani zástupcovia z nášho okresu, dostali nové vybavenie. Čo presne?

Ilustračný obrázok k článku Dobrovoľní hasiči prevzali nové vybavenie: Majú ho už vo väčšine našich obcí
Zdroj: TASR

Zástupcom 115 dobrovoľných hasičských zborov (DHZ) z Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) odovzdala v piatok ministerka vnútra Denisa Saková protipovodňové vozíky. Sú súčasťou balíka 1 120 prvozása­hových protipovodňových vozíkov, ktoré rezort vnútra rozdeľuje dobrovoľným hasičom po celom Slovensku. Podľa ministerky dodnes odovzdali DHZ približne 1 000 vozíkov, zvyšných okolo 120 chcú odovzdať do konca októbra. Projekt je financovaný zo štátneho rozpočtu.

„Príves je vybavený technickou podporou na odstraňovanie následkov povodní. Sú tam rôzne čerpadlá, hadice a nástroje potrebné pri odstraňovaní následkov záplav,“ priblížila Saková.

Ako dodala, od roku 2012 sa dobrovoľným hasičom na Slovensku rozdalo minimálne 1000 automobilov, repasovali sa staršie automobily, rezort ich podporuje finančne a prispieva sumou 30 000 eur na rekonštrukciu hasičských staníc. „Aj týmto spôsobom chceme dobrovoľné hasičstvo zdvihnúť zo zeme, pretože dobrovoľných hasičov je na Slovensku približne 300 000 a 60 000 je pripravených hneď k zásahu. Napríklad po júnovej smršti na západnom Slovensku pomáhalo v Bratislavskom a Trnavskom kraji približne 15 000 dobrovoľných hasičov. Je to pomoc nielen pre občanov, ale aj pre profesionálnych hasičov, ktorým držia v druhej línii chrbát a sú neuveriteľnou oporou,“ zdôraznila ministerka.

Ako informoval riaditeľ Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Trenčíne Igor Šenitko, v prvej etape dostalo protipovodňové vozíky 89 dobrovoľných hasičských zborov, financované boli v rámci programu Aktívne protipovodňové opatrenia. „Dnes sme odovzdali 115 protipovod­ňových vozíkov, takže ich už má 80 percent miest a obcí Trenčianskeho kraja,“ doplnil krajský riaditeľ s tým, že cena jedného vozíka je viac ako 10 000 eur.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM