Filip Chudý Rôzne

Dobré zistenie pre Považskú Bystricu: V imúnnosti na COVID patríme medzi špičku

Okres Považská Bystrica bol vybraný na testovanie protilátok. Teraz ministerstvo zdravotníctva prezentovalo výsledky. Ako sme dopadli?

Ilustračný obrázok k článku Dobré zistenie pre Považskú Bystricu: V imúnnosti na COVID patríme medzi špičku
Zdroj: Dnes24.sk

Viac ako polovica ľudí neočkovaných proti ochoreniu COVID-19 nie je chránená protilátkami. Vyplýva to zo štúdie, ktorá sa realizovala vo viacerých lokalitách Slovenska s 3789 účastníkmi. Informovala o tom epidemiologička Alexandra Bražinová spolu s predstaviteľmi inštitúcií, ktoré sa na štúdii podieľali.

Zber vzoriek uskutočnili vedci v novembri a decembri v mestách Bratislava, Košice a v okresoch Čadca, Považská Bystrica, Komárno, Kežmarok a Lučenec v populácii od 12 rokov. Účasť bola dobrovoľná. Protilátky sa vyhodnocovali z kvapiek krvi. Ľudia s hodnotou nad 1,1 majú pozitívnu prítomnosť protilátok, nad 3,5 ide o vysokú hodnotu. Zbierali sa aj údaje o prekonaní ochorenia COVID-19.

Protilátky

V Považskobys­trickom okrese sa zber konal 22. a 23. novembra, pričom odovzdaných bolo 580 testov. Zbierali sa od dobrovoľníkov, ktorí boli nezaočkovaní proti ochoreniu COVID-19. „Regióny Čadce a Považskej Bystrice boli vybrané preto, že sa tam očakávala najvyššia úroveň protilátok, čo sa aj potvrdilo. Boli tam totiž vysoké čísla infikovaných,“ ozrejmil na prezentácií výsledkov matematik Richard Kollár.

Vysokú úroveň protilátok má v okrese Považská Bystrica 22 % ľudí. Nízku a strednú hodnotu 26 %, zvyšok (52 %) mal negatívny výsledok na protilátky.

Vedecký riaditeľ Virologického ústavu Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied Juraj Kopáček ozrejmil, že podľa amerických dát bola krv od darcov s hodnotou protilátok nad 3,5 (čo je v našom okrese spomenutých 22 % ľudí) vhodná už aj na liečbu. Zároveň upozornil, že ani prítomnosť protilátok neznamená ochranu proti ochoreniu. „Protilátky sú len jedna časť imunity. V čase nám klesajú,“ uviedol.

Ako je imúnny okres Považská Bystrica podľa vekových skupín? Čítajte na ďalšej strane.

OBRAZOM: Výsledok štúdie protilátok
3
Galéria

Správy z Považskej Bystrice a okolia

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM