Filip Chudý Rôzne

Do Považskej sa sťahuje CSS LÚČ: Starať sa majú aj o postcovidových pacientov

Do priestorov v považskobystrickej nemocnici sa z Pruského premiestni centrum sociálnych služieb. Čo sa ešte mení?

Ilustračný obrázok k článku Do Považskej sa sťahuje CSS LÚČ: Starať sa majú aj o postcovidových pacientov
10
Galéria

Zastupiteľstvo Trenčianskeho samosprávneho kraja na svojom júlovom zasadnutí schválilo dodatok k zriaďovateľskej listine Centra sociálnych služieb – LÚČ. To od 1. augusta nebude mať sídlo ako doteraz v Pruskom, ale po novom v Nemocnici s poliklinikou Považská Bystrica. Zároveň sa mení aj cieľová skupina, ktorej sa bude pomáhať. Kapacita však bude nižšia.

Nevyhovujúca pamiatka

CSS – LÚČ doteraz poskytoval sociálne služby v špecializovanom zariadení pre osoby s diagnózou Alzheimerova choroba a schizofrénia s kapacitou 48 v priestoroch pamiatkovo chránenej budovy františkánskeho kláštora zo 17. storočia. „Keďže ide o pamiatku, nie je možné v nej realizovať potrebné rekonštrukcie v požadovanej miere, zodpovedajúce potrebám osôb so zdravotným postihnutím,“ vysvetľujú v dôvodovej správe.

Ďalej uviedli, že prevádzka zariadenia v Pruskom je nevyhovujúca pre poskytovanie sociálnych služieb, existujúce hygienické zariadenia ale aj obytná plocha vybraných izieb nevyhovujú požiadavkám v zmysle platnej legislatívy.

„Presťahovaním CSS – LÚČ do priestorov NsP v Považskej Bystrici sa tieto prevádzkové nedostatky odstránia. Nová kapacita zariadenia bude 26 lôžok,“ doplnili.

Viac správ zo Slovenska

Aj postcovidová starostlivosť

Tieto zmeny majú podľa dôvodovej správy zvýšiť kvalitu poskytovaných sociálnych služieb v CSS – LÚČ, „kde bude poskytovaná starostlivosť osobám s inými nešpecifikovanými duševnými, telesnými a neurologickými poruchami (napr. aj postcovidová starostlivosť o pacientov s ťažkým priebehom ochorenia COVID-19, coma vigile a pod.).“

„Pri starostlivosti o prijímateľov vieme využiť služby lekárov špecialistov v oblasti napr. neurológia, psychiatria, pneumológia. Taktiež vieme využiť pracovisko spoločných vyšetrovacích a liečebných zložiek v odbore fyziatria, balneológia a liečebná rehabilitácia,“ dodávajú v predloženom návrhu, ktorý poslanci odobrili.

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť zaujímavý obsah z Považskej Bystrice a okolia.

Foto: ilustračné

Správy z Považskej Bystrice a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM