Filip Chudý Rôzne Video

Detské oddelenie v Považskej zmenené na nepoznanie: Veď pozrite na VIDEO a FOTO

Časť považskobystrickej nemocnice dostala nový šat. Jej detské oddelenie počas leta zrenovovali, čo by mali oceniť nielen deti, ale aj ich rodičia.

Ilustračný obrázok k článku Detské oddelenie v Považskej zmenené na nepoznanie: Veď pozrite na VIDEO a FOTO
23
Galéria

Detské oddelenie Nemocnice s poliklinikou Považská Bystrica prechádzalo počas letných mesiacov renováciou. Nielenže sa kompetne vymaľovalo a steny ožili farebnými obrázkami, ktoré by deti mali potešiť a rozptýliť, ale zadná časť oddelenia, ktorá je určená pre deti do troch rokov, dostala úplne nový nádych. Odstránili sa tam staré sklenené plochy medzi izbami a vzniklo šesť vynovených boxov pre mamičky s deťmi. Každý z nich je úplne samostatný. V stredu 5. septembra si zrenovované priestory slávnostne prevzali zamestnanci oddelenia a vedenia nemocnice.

Považskobystrické detské oddelenie v minulosti postupne prechádzalo rekonštrukciami. „Posledná časť, ktorá nebola zrekonštruovaná, bola zadná časť oddelenia pre malé deti. Tá vyzerala tak, ako keď bola pred 50 rokmi postavená. V minulosti sa v nej menili jedine maliarske nátery. Preto sa teraz pristúpilo k búracím prácam, odstránili sa steny a priečky. Pribudli tam nové plastové okná, menili sa dvere a celkovo zmenilo vzhľad. Myslím si, že vďaka tomu detské oddelenie vyzerá úplne inak,“ povedala riaditeľka Združenia Osmijanko Jana Pecsérke-Kubranská s tým, že cieľom ich projektu je humanizácia detských oddelení, aby sa tie podobali na detskú izbu a boli farebné a veselé. Deti by vďaka tomu nemali mať taký stres z toho, že sú hospitalizované.

„Sme veľmi radi, že s pomocou našich partnerov sa podarilo kompletne zrekonštruovať oddelenie pre deti od nula do troch rokov. A to v takom zmysle, ako požadovali mamičky, čiže predelením boxov. Kto si pamätá, ten vie, že predtým tam boli len sklenené steny, čo spôsobovalo napr. vzájomné nočné budenie, čiže nebolo to ideálne. Bolo nevyhnuté vymeniť steny, okná, dvere a tiež kompletne vymaľovať,“ konštatoval riaditeľ nemocnice a zároveň primár detského oddelenia Igor Steiner.

Jana Pecsérke-Kubranská prezradila, že pôvodná investícia bola plánovaná na úrovni 8 000 eur, ale keďže videli, že treba zrenovovať aj časť pre malé deti, náklady sa vyšplhali nakoniec na 18 000 eur. „Pre mňa ako Považskobystričanku je toto oddelenie srdcovka. Urobili sme tu prvý detský kútik, pričom myšlienka naň vznikla vtedy, keď som tu bola s deťmi hospitalizovaná. Tento aktuálny projekt je náš tretí na tomto oddelení, pričom ja vždy hovorím, že nie sme tu naposledy,“ doplnila.

Zdroj: Dnes24.sk

„Dlhodobo spolupracujeme so Združením Osmijanko a máme spolu záujem zlepšiť stav v slovenských nemocniciach. Chceli sme pomôcť považskobystrickej nemocnici, ktorá robí kroky k zlepšeniu, aby to tu vyzeralo ako v 21. storočí. Prvotné odhady nákladov boli síce nižšie, ale keď bola možnosť, že naraz sa môžu vyriešiť problémy oddelenia, išli sme do toho a výsledok naozaj stojí za to,“ dodal Martin Kultan, generálny riaditeľ zdravotnej poisťovne Dôvera.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Považskobystrické detské oddelenie dostalo nový šat: Zábery priamo z neho
23
Galéria

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM