Filip Chudý Samospráva Komunálne voľby

Dediny, ktorým budú šéfovať ženy: Považskobystrický okres má mať štyri starostky

O tom, kto bude viesť mestá a obce najbližšie štyri roky, je rozhodnuté. My sme sa pozreli, kde v našom okolí budú na čele samospráv stáť ženy.

Ilustračný obrázok k článku Dediny, ktorým budú šéfovať ženy: Považskobystrický okres má mať štyri starostky
Zdroj: Tomáš Hajdík

Komunálne voľby 2018 sú za nami a my poznáme budúce vedenia miest a obcí. Okresnému mestu bude aj naďalej šéfovať muž, čo bolo jasné už pred voľbami, keďže žiadna žena sa neprihlásila do primátorského boja. Do mestského zastupiteľstva ale zasadnú poslanci i poslankyne. V považskobys­trickom parlamente bude pôsobiť osem žien a 17 mužov. Ženy si teda trochu polepšili, keďže pred štyrmi rokmi ich bolo zvolených sedem, pričom po úmrtí Jany Veličovej z konca apríla 2018 ich zostalo šesť.

O starostovské posty sa v okrese Považská Bystrica uchádzalo 13 žien v 12 obciach. Dve v Sádočnom. Uspeli ale len štyri, pričom povedú obce Bodiná, Brvnište, Hatné a Podskalie. Zvyšných 23 obcí povedú muži.

Marcela Filová v Bodinej, Dagmar Mikudíková v Brvništi a Iveta Žilovcová v Hatnom boli po štyroch rokoch opäť zvolené, hoci treba uviesť, že nemali protikandidátov. V okrese budú aj naďalej štyri starostky, len ju už nebudú mať v Klieštine, kde Helena Koštialiková neobhájila vo voľbách svoju pozíciu, ale žena povedie Podskalie. Ide o Zuzanu Dočekalovú, ktorá bude vo veku 27 rokov vôbec najmladším šéfom obce v našom okrese.

Zvolené starostky v obciach okresu Považská Bystrica

Obec Zvolená starostka a jej politická podpora
Bodiná Marcela Filová (nezávislá kandidátka)
Brvnište Dagmar Mikudíková (Smer – SD, Slovenská národná strana)
Hatné Iveta Žilovcová (nezávislá kandidátka)
Podskalie Zuzana Dočekalová (nezávislá kandidátka)

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM