Rôzne

Cudzincov otestujú v Považskej v skrátenom čase: Začali Holanďanmi

Zahraničných servisných technikov otestujú v Považskej Bystrici do šiestich hodín. Malo by to pomôcť hlavne firmám.

Ilustračný obrázok k článku Cudzincov otestujú v Považskej v skrátenom čase: Začali Holanďanmi
Zdroj: TASR

Zahraniční servisní technici strojárskych spoločností v Považskej Bystrici už nebudú musieť čakať na výsledky testov na nový koronavírus 24 hodín. Súkromná spoločnosť ich v spolupráci s považskobys­trickou nemocnicou dokáže urobiť do šiestich hodín.

Požiadavka od firiem

Ako na pondelkovom zasadnutí krízového štábu v Považskej Bystrici informoval riaditeľ Nemocnice s poliklinikou Považská Bystrica Igor Steiner, podniky pôsobiace v Považskej Bystrici zamestnávajú stovky ľudí a realizujú výrobu často na špecifických technologických zariadeniach.

V prípade ich porúch je nevyhnutná servisná oprava. Tú v mnohých prípadoch vedia zabezpečiť výlučne zahraničné subjekty. V rámci opatrení na zabránenie šírenia ochorenia COVID-19 je ich vstup na územie SR, ako aj do samotnej firmy komplikovanejší.

„Na základe požiadavky miestnych podnikateľov, ktorí požadovali rýchlejšie vyhodnotenie testov, sme sa snažili nájsť riešenie. V spolupráci so spoločnosťou Klinická biochémia sa nám to podarilo. Dnes už zahraniční servisní technici nebudú musieť čakať na výsledok deň alebo dva, ale urobíme im test, ktorého výsledok je známy maximálne do šiestich hodín. Testy sa vyhodnocujú klasickou PCR metódou, ide o dôkaz RNA kyseliny koronavírusu,“ uviedol Steiner s tým, že spoločnostiam tak nestojí prevádzka, linky a výroba.

Prví boli Holanďania

Prvé takéto vzorky odobrali v mobilnom odberovom centre v Považskej Bystrici v pondelok ráno. „Išlo o dvoch holandských servisných technikov, ktorých potrebovali do miestnej firmy. Ráno sme im robili odber, na obed sme už mali negatívny výsledok a mohli ísť urobiť, čo bolo treba. Nám tiež záleží na tom, aby tu spoločnosti fungovali, výroba bežala ako má a ľudia mali prácu. Je to tiež vďaka z našej strany za to, že aj oni nám v mnohom pomáhajú,“ doplnil riaditeľ nemocnice.

Ďalšie zaujímavosti z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24 a Facebooku.

Hrdinovia dnešnej doby: Mobilný odber vzoriek v Považskej Bystrici na FOTO
5
Galéria

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM