Krimi

Colníci v akcii: Podozrenie z podvodu siaha aj do Považskej Bystrice!

Colníci zaistili účtovníctvo spoločností podozrivých z podvodov. Porušenia predpisov sa mala dopustiť aj spoločnosť s prevádzkou v našom meste.

Ilustračný obrázok k článku Colníci v akcii: Podozrenie z podvodu siaha aj do Považskej Bystrice!
Zdroj: TASR

Colníci Kriminálneho úradu finančnej správy (KÚFS) zaistili v uplynulých dňoch účtovné doklady viacerých spoločností podozrivých z neoprávneného uplatnenia vratky dane z pridanej hodnoty (DPH). Tieto spoločnosti svojím nezákonným konaním spôsobili štátu škodu vo výške 300 000 eur. Informovala o tom hovorkyňa Finančnej správy (FS) SR Ivana Skokanová. Podozrenie z porušenia zákona o DPH podľa hovorkyne colníci identifikovali u viacerých spoločností so sídlom v Trnave, Senici a Bratislave. Z obavy, že by mohlo dôjsť k zničeniu účtovných dokladov, tento týždeň účtovníctvo vo firme zaistili. Dané spoločnosti si zrejme neoprávnene odpočítavali DPH z faktúr za dodávky rôznych stavebných prác a služieb.

„Faktúry vystavovala osoba, ktorá podľa vyjadrení konateľa firmy predstierala, že je zástupcom jednej zo spoločností, a to bez akéhokoľvek oprávnenia na takéto konanie. V mene tejto spoločnosti vystavovala faktúry. Jej konateľ však uviedol, že nemal žiadneho zástupcu ani splnomocnenca na uzatváranie dodávateľsko-odberateľských vzťahov. Pre túto údajnú nevedomosť spoločnosť neevidovala vo svojom účtovníctve takto vystavené faktúry,“ objasnila Skokanová s tým, že potvrdenie týchto skutočností je v štádiu preverovania. Predpokladanú škodu, ktorá vznikla takýmto konaním, odhadli pracovníci KÚFS na 250 000 eur.

Porušenia daňových predpisov sa zároveň mala dopustiť aj spoločnosť zo stredného Slovenska s prevádzkou v Považskej Bystrici. Predmetom jej činnosti je predaj textilu, obuvi a rozličného tovaru. Colníci vo firme zaistili účtovné doklady za posledné štyri roky, uviedla finančná správa. Tieto doklady sa nachádzali v účtovnej firme, ktorá zároveň prenajímala obchodné priestory podozrivej spoločnosti.

Tá si mala podľa Skokanovej neoprávnene odpočítavať DPH v súvislosti s nákupom a následným predajom tovaru. „Ponúkala na predaj tovar prevažne z Číny, ktorý nakúpila na základe zjednodušených faktúr od obchodníkov z Bratislavy. Do účtovníctva boli zaradené aj fiktívne zjednodušené faktúry, čím sa tejto spoločnosti podarilo znižovať vlastnú daňovú povinnosť,“ priblížila. Odhadovaný daňový únik je vyčíslený na približne 50 000 eur.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM