Filip Chudý Rôzne

Cintoríny v Považskej pripravené na nápor: Ako budú otvorené počas Dušičiek?

V najbližších dňoch zažijú považskobystrické cintoríny zvýšený počet návštevníkov. Zistili sme, ako sa to pripravili kompetentní.

Ilustračný obrázok k článku Cintoríny v Považskej pripravené na nápor: Ako budú otvorené počas Dušičiek?
Zdroj: TASR

Sviatok všetkých svätých a Pamiatka zosnulých spôsobujú už tradične zvýšený nápor na cintorínoch a v ich okolí. Práve v tomto období totiž mnohí čistia miesta posledného odpočinku svojich blízkych a pripravujú ich na Dušičky. S tým súvisia aj rôzne opatrenia na dvoch desiatkach považskobystrických cintorínov, z ktorého sú dva priamo v meste, ostatné sú v prímestských častiach.

Na všetkých cintorínoch prebehla tradičná základná údržba. Posilnili sa tiež počty kontajnerov, keďže ľudia sa zbavujú starých dekorácií. „Aj preto je pred 1. novembrom na cintorínoch vždy viac odpadu ako inokedy. Veľkokapacitné kontajnery sú umiestnené na starom a novom cintoríne, zvýšil sa aj počet 1 100 litrových nádob na cintorínoch v prímestských častiach, konkrétne v Považskej Teplej, Považskom Podhradí, Podvaží, Šebešťanovej, Orlovom a Dolnom Moštenci. Rovnako bude posilnená aj intenzita ich vývozu,“ povedala mestská hovorkyňa Iveta Pagáč Kováčiková s tým, aby aj samotní návštevníci prispeli svojou disciplinovanosťou k zabezpečeniu čistoty na cintorínoch a odpad odkladali iba na miesto k tomu určené.

„Počas tohto obdobia nestanovíme otváracie hodiny úplne presne, ale ich prispôsobíme potrebám ľudí. To znamená, zatvoríme vtedy, keď večer odíde posledný návštevník. A ráno neotvárame až o 8:00, ale otvorené by malo byť už niekde o 6:00 kvôli rannej omši, aby aj ľudia z nej mohli ísť navštíviť hroby svojich blízkych,“ povedal Miroslav Nemčík, konateľ spoločnosti A-ARCHA, ktorá prevádzkuje cintoríny v našom meste.

Na stránke mesta je uvedené, že pohrebiská na starom a novom cintoríne majú od 16. apríla do 7. novembra otváraciu dobu od 8:00 do 20:00 (vo zvyšku roka do 18:00), ale počas najbližších dní bude teda upravená. Zatvárať by sa teda mohli cca o 21:30, keď sa už nepredpokladá návšteva hrobov. Cintoríny v prímestských častiach je možné navštíviť neustále, keďže sa nezamykajú.

V období Dušičiek bude mestská polícia v súčinnosti so štátnou políciou zabezpečovať v okolí cintorínov posilnené hliadky. Zameriavať sa budú na ochranu verejného poriadku, taktiež budú nápomocní na priechodoch pre chodcov. Pozor si však treba dať aj na zlodejov. „V tomto období sme aj v uplynulých rokoch riešili viaceré krádeže. Podarilo sa nám zadržať aj páchateľov, ktorí kradli kvetinové dekorácie priamo z hrobov a následne ich predávali,“ uviedol Juraj Lieskovský, náčelník mestskej polície.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM