Rôzne

Cintorín v Jelšovom sa prerába: Toto tam však dlhodobo chýba

Považskobystrická radnica zrevitalizuje cintorín v Jelšovom. Čo sa má robiť a akú majú ľudia požiadavku?

Ilustračný obrázok k článku Cintorín v Jelšovom sa prerába: Toto tam však dlhodobo chýba
Zdroj: Mesto Považská Bystrica

Viac ako 80 000 eur investuje počas leta považskobystrická radnica do obnovy a údržby jedného z najväčších cintorínov v mestskej časti Jelšové. Na cintoríne pribudnú nové chodníky, zeleň a gabióny, novej izolácie sa dočká dom smútku.

Podľa vedúcej odboru prevádzky, údržby a služieb mesta Jany Mičkovej samotným prácam na obnove cintorína predchádzalo odstránenie suchých, neestetických a kompozične nevhodných drevín. V prvej fáze vyrúbali na cintoríne 17 stromov a niekoľko kríkov. Nahradí ich nová výsadba. Projekt počíta s výsadbou 37 rôznych druhov stromov a 428 kríkov.

Práce sa rozbehli

Ako informoval považskobystrický primátor Karol Janas (SMER-SD, SNS, SZ), aktuálne sa v Jelšovom rozbehli aj stavebné práce.

Cintorín v Jelšovom je podľa jeho slov jeden z najväčších, ktoré tu máme. „Zeleň však už bola prestarnutá a celkové prostredie okolo domu smútku nevyhovujúce. Denne tu chodí mnoho ľudí a chceli sme, aby sa toto miesto posledného odpočinku stalo krajším. Pribudnú gabióny, opravia sa chodníky, ktoré nám vyrovnajú výškové prevýšenie, obnovíme časť jestvujúcich peších trás. Okrem toho sa realizuje aj odizolovanie domu smútku, ktoré bolo potrebné, keďže dochádzalo k vlhnutiu stavby,“ uviedol.

Dlhodobo to chýba

V poslednej etape revitalizácie nového cintorína chce radnica ešte dotiahnuť vodu aj do jeho vrchnej časti, aby bola pre ľudí prístupnejšia. „Takúto požiadavku od občanov evidujeme dlhodobo a je opodstatnená,“ zdôraznil.

Ďalšie zaujímavosti z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24 a Facebooku.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM