Rôzne

Cintorín v Jelšovom: Estetické úpravy za vyše poldruha tisíca eur

Na území mesta Považská Bystrica a jeho integrovaných častiach je momentálne prevádzkovaných 21 cintorínov. Na jednom z tých najznámejších v Jelšovom prebehli v tamojšom dome smútku úpravy. Čoho všetkého sa týkali?

Ilustračný obrázok k článku Cintorín v Jelšovom: Estetické úpravy za vyše poldruha tisíca eur
Zdroj: Mesto Považská Bystrica

Naše mesto investovalo necelých 1 600 eur do menších úprav v dome smútku pri cintoríne v Jelšovom. Vyčistili sa svietidlá v rozlúčkových miestnostiach a pracovalo sa aj v prípravnej miestnosti pre obrad.

Veľkolepé osvetlenie vyčistené

Vo veľkej a malej rozlúčkovej miestnosti v dome smútku v Jelšovom doteraz nebola vykonávaná žiadna údržba sklených tienidiel stropných svietidiel. Veľkolepé osvetlenie tu tvoria stropné, závesné, okrúhle, sklené, priesvitné svietidlá. Na týchto došlo vplyvom času k značnému znečisteniu. Vzhľadom na zlý prístup k osvetleniu sa tu nevykonávala bežná údržba.

Takmer 400 svetiel

„O vyčistenie všetkých svietidiel sa v ostatných dňoch starala firma, ktorá musela byť odborne spôsobilá na práce vo výškach. Išlo celkovo o 388 ks svietidiel, pričom väčšina z nich plní len estetickú funkciu, prívod elektrickej energie nie je zabezpečený vo všetkých. Staré žiarovky nahradili úsporné LED žiarovky, ktoré prinesú väčšiu žiarivosť aj úsporu energií,“ vysvetlila detaily prác hovorkyňa mesta Iveta Kováčiková. Zároveň sa tiež upravilo rozloženie funkčných svietidiel v určitej symetrii tak, aby bol celý priestor kvalitne osvetlený. Funkčných je pritom iba približne 80 ks svietidiel.

Ďalšie práce závisia od rozpočtu

Okrem čistenia svetiel sa pracovalo aj v prípravnej miestnosti pre obrad, ktorá bola vymaľovaná a vymenila sa tu PVC podlaha. „Úpravy v domoch smútku a v blízkosti cintorínoch bude mesto realizovať aj naďalej v závislosti od možnosti rozpočtu,“ informovala hovorkyňa mesta.

Môže vás zaujímať:

Zima skončila aj v Považskej Bystrici: Čo všetko ešte plánuje mesto čistiť?

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM