Filip Chudý Rôzne

Centrum Považskej Bystrice sa zmení na salaš: Obľúbené podujatie s novinkami!

Považskobystričania sa môžu tešiť na to, že z centra mesta sa po roku na jeden deň akoby stane salaš. Čo všetko ponúka podujatie Zo salaša do mesta?

Ilustračný obrázok k článku Centrum Považskej Bystrice sa zmení na salaš: Obľúbené podujatie s novinkami!
Zdroj: TASR

Na centrálnej pešej zóne priamo pred mestským úradom v Považskej Bystrici sa v sobotu o 10:00 začne už 8. ročník podujatia Zo salaša do mesta, ktoré je známe už nielen v našom meste. Ovčiari zo širšieho okolia prídu priamo do centra, kde budú k dispozícii jedlá z jahňacieho a ovčieho mäsa, ovčie syry, žinčica, bryndza, nite, jogurty. Budú aj ukážky strihania oviec, ťahania syrových nití a plstenia. Záujemcovia si budú môcť pozrieť živé ovečky a jahniatka, ktoré sa budú pásť priamo pred radnicou. V programe je tiež súťaž v pití žinčice.

Ako nám prezradila riaditeľka Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory a zároveň organizátorka podujatia Daniela Janíčková, v Považskej Bystrici bude mať zastúpenie deväť okolitých salašov, konkrétne ide o salaše z obcí Pružina, Praznov, Slopná, Visolaje, Domaniža, Papradno, Orlové, Mestečko a Udiča. Vôbec prvýkrát sa toto podujatie bude konať cez víkend a nie v piatok, ako to bývalo doteraz.

„Mali sme viacero ohlasov, že prečo to nerobíme cez víkend, keď sú ľudia doma, aby mohli prísť aj cezpoľní. Volali mi napríklad aj z Bratislavy, že radi by prišli, ale cez týždeň sa im nedá. Preto sme sa rozhodli, že akciu premiérovo zorganizujeme v sobotu,“ uviedla Janíčková.

No tá ešte nevedela povedať, či vďaka posunu termínu príde aj viac ľudí, keďže si uvedomuje, že je pôstne obdobie. No zmena termínu nie je jedinou novinkou. „Chceli sme akciu oživiť, aby to bolo bohatšie, preto prídu aj remeselníci, ale všetko to bude s ovčiarskou tematikou. Prídu výrobcovia fujár, kožených opaskov, ovčiarskych odevov, pani, čo pradie vlnu a podobne. Pôjde čisto o tradičné remeslá,“ informovala Daniela Janíčková s tým, že tiež bude rozprávanie o bryndzi.

Ale veľký záujem hlavne u detí má byť už tradične o živé zvieratá, ktoré tentoraz dovezú ovčiari z Mestečka. Ďalší z organizátorov akcie Eduard Janíček prezradil, že ak sa všetko podarí, chceli by v rámci ukážok strihania slávnostne ostrihať ovcu, ktorá nebola už tri roky strihaná.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Chystá sa veľké upratovanie ulíc Považskej: Kedy a kde radšej neparkujte?

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM