Filip Chudý Hádzaná

Časy slávy, ktoré v Považskej nikdy nevyblednú: Bohaté FOTO zo zlatého obdobia

V týchto dňoch si pripomíname 15. výročie od momentu, keď hádzanári Považskej Bystrice ako prvý slovenský klub vstúpili do prestížnej európskej spoločnosti.

Ilustračný obrázok k článku Časy slávy, ktoré v Považskej nikdy nevyblednú: Bohaté FOTO zo zlatého obdobia
78
Galéria
Foto: Ľubomír Jakub / Zdroj: MŠK Považská Bystrica

Ubehlo presne 15 rokov od historického momentu nielen považskobystrickej, ale aj slovenskej hádzanej. 12. októbra 2003 totiž hádzanári vtedajšieho MŠK SIRS Považská Bystrica odohrali v domácom prostredí úvodný zápas skupinovej fázy Ligy majstrov, do ktorej sa prebojovali ako prvý slovenský klub. V predkole sme vyradili belgický Tongeren po dvoch výhrach – vonku 26:25 a doma 35:21. Žreb nám prisúdil skupinu smrti, veď z prvého koša sme dostali slovinský Celje Pivovarna Laško, ktorý v tom ročníku Ligu majstrov aj vyhral. Z druhého nám žreb určil neskoršieho finalistu súťaže nemecký SG Flensburg-Handewitt, ktorý v tom ročníku premiérovo vyhral bundesligu. A z tretieho koša švédskeho majstra Redbergslids IK Göteborg.

„Už je to dávno, čiže niektoré momenty si už ani nepamätám, len proste viem, že vždy bola plná hala, parádna atmosféra a ľudia si to užívali. Mesto v tom čase žilo hádzanou. V skupine sme chytili exkluzívnych súperov, veď Celje a Flensburg sa dostali až do finále. Boli to mužstvá špičkovej európskej kvality. A hoci sme s nimi prehrali, všetky zápasy sme si užili. Aj atmosféra na vonkajších dueloch bola fantastická, to hráč len tak nezažije,“ povedal Peter Opoldík.

Tento v tom čase 26-ročný ľavý krídelník základnej zostavy MŠK SIRS bol aj mužom z plagátu, keďže práve jeho podobizeň vtedy svietila na všetkých propagačných materiáloch spojených s našou účasťou v Lige majstrov. „Bol to zážitok nielen pre nás v tíme, ale aj fanúšikov. Vidieť také kluby v Považskej Bystrici bola v tej dobe veľká slávnosť, aj preto bola vždy plná hala. Boli to proste krásne časy. Určite išlo o vrchol mojej kariéry, keďže to bolo to najviac, čo som v hádzanej dosiahol,“ konštatoval.

Prvý zápas slovenského klubu v Lige majstrov: Považská Bystrica - Celje (2003)
78
Galéria
Zdroj: TASR

„Neviem zodpovedne posúdiť, či sme písali históriu slovenskej hádzanej, tá totiž bola v tom čase iná ako dnes. No v každom prípade to zarezonovalo, keďže na naše zápasy chodili vrcholní hádzanárski predstavitelia, veď to bolo prvýkrát, čo sa slovenský klub prebojoval na takú úroveň,“ vyjadril sa Opoldík, podľa ktorého vtedy všetci v tíme chceli byť úspešní a ťahali za jeden povraz. V šatni aj okolo tímu bola dobrá podľa jeho slov atmosféra, čiže bojovali a hrali na hranici ich možností.

Do našej haly vtedy prišli špičkoví hráči ako Sergej Rutenka, Renato Vugrinec, Eduard Kokšarov, Aljoša Rezar (všetci Celje), Marcin Lijewski, Christian Berge, Lars Christiansen, Lars Krogh Jeppesen (Flensburg) či Magnus Jernemyr. No nad všetkými vyčnieval jeho spoluhráč s Redbergslidsu Magnus Wislander, ktorého vyhlásili za najlepšieho hádzanára 20. storočia. „To bol tiež pre nás bonus navyše. Bol to pán hráč. A hoci už mal vtedy vyšší vek, stále si svoje odohral a bolo na ňom vidieť nespornú kvalitu. Ukázal, že hádzanú hrať vie, má pre ňu veľký cit. Proste to bol pán hádzanár,“ vyriekla legenda nášho klubu.

Podľa nej to vtedy bolo zlaté obdobie považskobystrickej hádzanej. „Ľudia, ktorí sa tu venovali hádzanej, ju dostali na vrchol. Myslím si, že to bolo jej najlepšie obdobie. Neviem, či sa to ešte niekedy vráti, ale bodaj by,“ dodal Opoldík.

Keď do Považskej prišiel najlepší hráč 20. storočia: Druhý domáci zápas v LM
75
Galéria
Foto: Ľubomír Jakub / Zdroj: MŠK Považská Bystrica

MŠK SIRS Považská Bystrica v sezóne 2003/04

Brankári: Rostislav Baďura, Ľubomír Drápal, Ladislav Kovačin
Pivoti: John Trabelssie, Branislav Nanák, Miroslav Ďurajka, Mário Brezina
Krídla: Peter Opoldík, Ľuboš Cifra, Alexander Markovič, Bohdan Stoklasa, Miroslav Ďuriš, Ľubomír Bočkay
Spojky: Rastislav Vicena, Peter Zaťko, Július Korňan, Lukáš Buchta, Juraj Konušík, Martin Spuchlák, Samuel Mažár, Pavol Polakovič, Maxim Šalimov
Realizačný tím: Ivan Hargaš (tréner), Jozef Kozák (technický vedúci), Juraj Piaček (lekár), Vladimír Lipka (masér)
Vedenie: Dušan Tonkovič (riaditeľ), Jozef Gálik (manažér), Katarína Opoldíková (sekretárka)

Naše výsledky v Lige majstrov 2003/04

  • MŠK SIRS Považská Bystrica – Celje Pivovarna Laško 32:39 (13:18)
  • SG Flensburg-Handewitt – MŠK SIRS Považská Bystrica 37:30 (19:11)
  • MŠK SIRS Považská Bystrica – Redbergslids IK Göteborg 28:35 (14:18)
  • MŠK SIRS Považská Bystrica – SG Flensburg-Handewitt 27:39 (13:18)
  • Celje Pivovarna Lasko – MŠK SIRS Považská Bystrica 40:25 (18:11)
  • Redbergslids IK Göteborg – MŠK SIRS Považská Bystrica 31:21 (15:12)

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Zápas Považskej proti Flensburgu, ktorý sa stal finalistom LM a majstrom Nemecka
101
Galéria
Zdroj: TASR

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM