Filip Chudý Rôzne

Časť slávy motocyklov z Považskej sa vrátila: Pozrite si ich na VIDEO a FOTO

Bývalé Považské strojárne boli preslávené výrobou motocyklov. Ich slávu pripomenuli na Považskobystrickom motocykli. Ako to na ňom prebehlo?

Ilustračný obrázok k článku Časť slávy motocyklov z Považskej sa vrátila: Pozrite si ich na VIDEO a FOTO
37
Galéria

V našom meste sa konal už 9. ročník podujatia Považskobystrický motocykel, ktorého cieľom bolo pripomenúť verejnosti slávnu éru Považských strojární a najmä ich úspešnú výrobu motocyklov. Tento ročník bol venovaný Manetu M216 Korado, poslednému vyvinutému a vyrobenému motocyklu v Považskej Bystrici, no na podujatí sa predstavovali naše motorky už od roku 1947. Tých sa vyrobilo vyše dva milióny kusov, vyvážali sa do 80 krajín sveta a na všetky svetadiely okrem Antarktídy.

„Chceme takouto formou vrátiť aspoň časť niekdajšej slávy našich motoriek späť do mesta. Aj keď ste sa pozreli na bývalých konštruktérov, ktorí pri tom stáli od zrodu, tak každý mal vlhké oko. Len škoda, že nemáme tie motorky vystavené niekde napr. v múzeu celý rok,“ povedal Zdenko Metzker z Veterán Klubu Manín, jedného z organizátorov podujatia.

V prvú septembrovú sobotu si prišlo do centra mesta motorky podľa organizátorov odhadom pozrieť 800–850 ľudí nielen z nášho mesta, ale celého Slovenska a tiež Moravy. „Tento ročník musíme hodnotiť pozitívne, hoci počasie bolo aké bolo, no aj tak sme mali 51 účastníkov, čo je slušné. Síce sme čakali, že prekročíme 60 účastníkov z minulého roka, ale vzhľadom na počasie je to aj tak výborné číslo,“ konštatoval Metzker.

Podľa neho má toto podujatie z roka na rok stúpajúcu úroveň. „Mňa ešte starý otec brával na prvé ročníky ako mladého chalana. A ako účastník každého ročníka mám pocit, že stále toto podujatie rastie po všetkých smeroch,“ prezradil s tým, že vylepšovať sa dá ale ešte všetko, pričom vedia, čo musia dolaďovať. Budúci rok by mal patriť prototypu VM 238 Mistral, čo bola podľa konštruktérov najlepšia motorka, aká sa u nás vyvinula, len sa nedostala do výroby.

Legendárne motorky z nášho mesta opäť na scéne: Považskobystrický motocykel 2017
1
Galéria

Na tohtoročnom Považskobystrickom motocykli sa aj súťažilo o najkrajší motocykel v 13 vypísaných kategóriách a premiéru mal Manínsky okruh, keď išlo o preteky pravidelnosti. „Manínsky okruh sa ujal, ľudom sa veľmi páčil. Preto už teraz máme snahu, aby sme ho v budúcom ročníku rozšírili do ešte väčšej časti centra mesta. Celkovo sme tu mali krásne motorky, žiadne šroty, preto sme aj vyhodnotili aj tie kategórie, kde bol len jeden motocykel, lebo išlo naozaj o nádherné kúsky,“ doplnil Metzker.

Považskobystrický motocykel 2017: Ako to na podujatí vyzeralo?
37
Galéria

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Podhradské more otvorilo svoje brány: Letná zábava ľudí na VIDEO a FOTO

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM