Filip Chudý Rôzne

Čaká nás atraktívne vesmírne divadlo: Toto sa chystá priamo v centre Považskej!

Pozorovanie pozoruhodného úkazu spojené si budeme môcť už onedlho vychutnať priamo v centre Považskej Bystrice. Tu sú podrobnosti.

Ilustračný obrázok k článku Čaká nás atraktívne vesmírne divadlo: Toto sa chystá priamo v centre Považskej!
Zdroj: TASR

Patríte k milovníkom rôznych astronomických úkazov? Potom sa už v piatok 27. júla máte na čo tešiť, keďže podľa astronómov vtedy nastanú dva mimoriadne nebeské úkazy. Čaká nás totiž najdlhšie úplné zatmenie Mesiaca v tomto storočí a veľká opozícia planéty Mars, ktorá bude k Zemi najbližšie od roku 2003. „Pôjde o najdlhšie úplné zatmenie Mesiaca v tomto storočí, jeho čiastočná fáza bude trvať tri hodiny a 55 minút a úplná fáza hodinu a 43 minút. Mesiac bude prechádzať tesne nad stredom zemského tieňa a tak sa počas úplnej fázy na jeho povrch bude premietať tmavá hnedastá škvrna,“ konkretizoval Pavol Rapavý zo Slovenského zväzu astronómov.

Tešiť sa môžu aj Považskobystri­čania, keďže Astronomický klub Juraja Bardyho Plevník-Drienové pozýva na verejné pozorovanie zatmenia Mesiaca, ktoré sa uskutoční pred Mestským úradom v Považskej Bystrici v piatok 27. júla od 20:00.

„Zatmenie Mesiaca je vzácny astronomický úkaz, ktorý nastáva počas prechodu Mesiaca zemským tieňom. Tentoraz bude zvláštne a jedinečné najmä dĺžkou svojho trvania, pretože je označené za najdlhšie zatmenie Mesiaca v tomto storočí,“ uviedli organizátori akcie s tým, že čiastočná fáza zatmenia začne prebiehať o 20:24, úplná fáza o 21:30 a maximum o 22:22. „Pozorovať budeme pomocou teleskopov. Okrem Mesiaca bude možnosť vidieť aj Venušu, Mars, Jupiter a Saturn,“ dodali. V prípade zlého počasia sa táto akcia v centre mesta neuskutoční.

V rovnaký deň ako zatmenie Mesiaca sa odohrá aj druhý úkaz, veľká opozícia Marsu. „V opozícii sa planéty dostávajú najbližšie k Zemi, sú nad obzorom počas celej noci a dosahujú maximálnu jasnosť,“ vysvetlil astronóm. Doplnil, že v tomto prípade bude vzdialenosť Marsu od Zeme len 58 miliónov kilometrov, čo je najbližšie od roku 2003. „V ďalekohľade ho uvidíme ako červenkastý kotúčik. Za dobrých podmienok aj s polárnou čiapočkou a tmavými útvarmi na jeho povrchu. Najbližšia veľká opozícia Marsu nastane až v roku 2035,“ zakončil Rapavý.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM