Filip Chudý Rôzne

Byť lídrom sa oplatí: Stredoškoláci z Považskej si popri štúdiu pekne prilepšili

Považskobystrická SOŠ strojnícka patrí medzi slovenských lídrov v type vzdelávania, ktoré žiakov prepája s praxou. Čo to prináša?

Ilustračný obrázok k článku Byť lídrom sa oplatí: Stredoškoláci z Považskej si popri štúdiu pekne prilepšili
Zdroj: TASR

Stredná odborná škola strojnícka v Považskej Bystrici patrí medzi lídrov v duálnom vzdelávaní. S počtom 217 dualistov je druhou najlepšou v rámci celého Slovenska. V Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) má dokonca najviac žiakov v systéme duálneho vzdelávania. Informovala o tom hovorkyňa trenčianskej župy Veronika Rezáková s tým, že TSK ako zriaďovateľ stredných škôl počúva požiadavky regionálnych zamestnávateľov a preto podporuje rozvoj a zvýšenie atraktivity odborného vzdelávania. „Systém duálneho vzdelávania už tri a pol roka pomáha preklenúť medzeru medzi praxou a teoretickým vyučovaním s cieľom vychovať odbornú pracovnú silu,“ povedala Rezáková.

Tá ďalej uviedla, že systém duálneho vzdelávania prináša výhody pre každú zo zainteresovaných strán. „Žiak sa učí povolaniu v reálnom prostredí u zamestnávateľa, kde majú príležitosť pracovať s najmodernejšími technológiami. Okrem firemnej kultúry, pracovných návykov a ďalších zamestnaneckých benefitov za produktívnu prácu poberajú finančnú odmenu,“ vysvetlila.

„Len na SOŠ strojníckej v Považskej Bystrici predstavovala minuloročná odmena žiakov zapojených v systéme duálneho vzdelávania dovedna 130 000 eur. Po skončení duálneho štúdia má absolvent výrazne väčšiu pravdepodobnosť zamestnať sa či získať lepšie mzdové ohodnotenie. Zamestnávateľ sa týmto spôsobom podieľa na výchove svojej budúcej pracovnej sily,“ konštatovala hovorkyňa TSK.

„SOŠ strojnícka naozaj pripravuje žiakov pre trh práce, nie pre úrady práce. Zo strany zamestnávateľov sme si vypočuli návrhy na zlepšenie fungovania systému. Rozprávali sme sa napríklad o tom, ako neprísť o finančné prostriedky, ktoré zamestnávateľ v systéme duálneho vzdelávania investuje do žiaka ako svojho budúceho zamestnanca, keď sa ten rozhodne odísť ku konkurencii,“ povedal po diskusii so zamestnávateľmi, vedeniami škôl a predstaviteľmi obcí na pôde SOŠ strojnícka župan Jaroslav Baška.

Ten na nej prítomných zástupcov zároveň informoval aj o tom, že TSK pre SOŠ strojnícku podal v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu projekt zameraný na stavebné úpravy dielní a ich vybavenie modernými technológiami v hodnote približne 2 milióny eur.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM