Filip Chudý Rôzne

Budúci stredoškoláci pozor: V Považskej Bystrici pribudne nový školský odbor

Ešte sa síce aktuálny školský rok len rozbieha, ale už sa začalo pracovať aj na budúcom. V našom meste pribudne nová študijná možnosť.

Ilustračný obrázok k článku Budúci stredoškoláci pozor: V Považskej Bystrici pribudne nový školský odbor
Zdroj: TASR

Stredná odborná škola (SOŠ) v Považskej Bystrici rozšíri v budúcom školskom roku portfólio svojich študijných odborov o odbor mechanik hasičskej techniky. Škola bude po Novákoch a Trenčíne iba treťou v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK), kde budú tento odbor vyučovať. Podľa riaditeľa SOŠ v Považskej Bystrici Jána Kunovského silné zázemie dobrovoľných hasičských zborov na strednom Považí priviedlo vedenie školy k myšlienke otvoriť študijný odbor v Považskej Bystrici.

„So súhlasom zriaďovateľa (TSK – pozn.) sme sa rozhodli oživiť klasické odbory automechanikov o mechanikov hasičskej techniky. Nový odbor je určený najmä pre žiakov, ktorí sa zaujímajú o hasičskú techniku. Počas štúdia sa oboznámia s opravami rôznych hasičských zariadení – automobilov, striekačiek, príslušenstva, ale naučia sa aj zasahovať počas krízových situácií,“ priblížil Kunovský s tým, že v školskom roku 2017/2018 príjmu desiatich žiakov do prvého ročníka.

Ako dodal zriadeniu nového štvorročného študijného odboru s maturitou predchádzali rokovania s vedením mesta Považská Bystrica, ktoré zastrešuje dobrovoľné hasičské zbory v považskobys­trickom regióne. Tie podľa neho získali vďaka dotácii od štátu najmä v posledných rokoch kvalitnú hasičskú techniku. Študenti SOŠ sa budú podieľať na oprave, údržbe a servise techniky dobrovoľných hasičských zborov. „Predbežnú dohodu máme aj s Okresným riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru v Považskej Bystrici. Im síce robí opravy a údržbu spoločnosť zmluvne zaviazaná s ministerstvom vnútra, ale hasiči umožnia našim študentom oboznámiť sa s ich najmodernejšou hasičskou technikou,“ doplnil riaditeľ SOŠ.

Podľa viceprezidenta Dobrovoľnej požiarnej ochrany SR a šéfa krajských dobrovoľných hasičov Michala Jurdíka je len v okresoch Považská Bystrica, Ilava a Púchov okolo 2500 dobrovoľných hasičov. Dobrovoľný hasičský zbor je podľa neho prakticky vo všetkých mestách, obciach a mestských či miestnych častiach v okresoch Považská Bystrica, Púchov a Ilava.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Fantastický úspech: Dve považskobystrické školy v TOP 10 na Slovensku!

Havária remorkéru na Váhu: Považskobystrickí hasiči v akcii, je všetko pod kontrolou?

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM