Rôzne

Bociany sa vrátili na Považie: Oliver a Kikina sú dobrí susedia, VIDEO

Do Bolešova sa vrátila dvojica bocianov, ktorú ľudia môžu sledovať cez kameru. Pri Váhu majú dobré podmienky na život.

Video: TASR videoservis / Zdroj: Dnes24.sk

Do Bolešova v okrese Ilava sa opäť vrátila dvojica bocianov. Život Olivera a Kikiny môžu ľudia sledovať aj on-line, spoločnosť im totiž v ich hniezde robí už druhý rok i kamera.

„Bociany sú u nás v Bolešove teraz tretí rok. Prvý rok si začali robiť hniezdo na stožiari pri hasičskej zbrojnici, v minulom roku sa osadila kamera, ktorá sleduje 24 hodín on-line ich život,“ priblížil starosta obce Martin Rác.

Rodina

Bolešovské bociany majú podľa neho zrejme dobré podmienky na život v obci a jej okolí, pretože je tam Váh, potok, takže majú dostatok potravy, majú dostatok priestoru, kde môžu nerušene žiť, kde sa môžu nerušene rozmnožovať. „Toto už je naša rodina, sú už naši. Volajú sa Oliver a Kikina. Kikina preto, lebo poskytovateľ internetu si samičku prisvojil, a Oliver preto, lebo Oliver sa nám páči," doplnil.

Bocianí pár sleduje prostredníctvom počítača i starostov syn Timotej. „Pozeráme, či nemajú mladé, či sú preč, čo sa tam v hniezde deje. Keď sú tam mladé, je pekné pozorovať, ako ich dospelé kŕmia a starajú sa o ne,“ vysvetlil.

Dobrí susedia

Priamo pri bocianoch býva Pavol Rafaj, ktorý ich aj pravidelne sleduje. Bociany tento rok podľa neho prišli oneskorene, až 3. apríla o 11.30 h, rok predtým doleteli už v marci. Odlietavajú vždy koncom augusta. „Sú to dobrí susedia. Môžem povedať, že robia dobrú robotu, pretože chytajú hmyz. Vychovávajú aj mladé pokolenie, minulý rok mali tri, predtým neviem či dva alebo tri bociany. Priletí ich sem päť, ony dva zosadli a ich ďalší partneri, ktorí ich sprevádzali, sa od nich oddelili. Zakrúžili, akoby sa rozlúčili, a odišli si ďalej hľadať miesto alebo sa vrátili tam, kde minulý rok,“ dodal Rafaj.

Ďalšie zaujímavosti z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24 a Facebooku.

Pozrite si hniezdo bocianov Olivera a Kikiny.

FOTO: Hniezdo bocianov Olivera a Kikiny
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM