Filip Chudý Rôzne

Beluša bez nenávisti: Kotlebovci sa zišli v kulturáku, vonku stáli demonštranti, FOTO

V jednej z najväčších slovenských obcí sa konali naraz dve zhromaždenia. Na jednom boli kotlebovci a na druhom sa proti nim protestovalo.

Ilustračný obrázok k článku Beluša bez nenávisti: Kotlebovci sa zišli v kulturáku, vonku stáli demonštranti, FOTO
25
Galéria

V Beluši sa vo štvrtok 23. januára diali v tesnej blízkosti dve akcie. Scenár podujatia bol takmer identický, ako pred pár dňami v Sabinove, Košiciach a Levoči. Paralelne sa popri politickom turné kontroverznej strany konal protest ich odporcov.

Na jednom poli stáli tí, ktorí prejavovali nesúhlas s konaním verejného zhromaždenia politickej strany Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS), čo uviedli organizátori akcie s názvom Beluša bez nenávisti. Ich miesto bolo pred obecným úradom. Ľudia si priniesli aj transparenty s heslami ako „Stop fašizmu“, „Takto začínal aj Hitler,“ „Stop nenávisti a extrémizmu“.

Zhromaždenie ĽSNS sa na rozdiel od tých predchádzajúcich už nekonalo vonku, ale ich predstavitelia stavili tentorkát na priestory kultúrneho domu, ktorý sa nachádza asi približne 150 m od úradu. Oba priestory boli oddelené policajnými páskami.

Organizátor akcie Beluša bez nenávisti Martin Ftáčnik uviedol, že sa jej zúčastnilo približne 500 ľudí. Takmer rovnaké číslo bolo oznámené aj z opačnej strany, keď na zhromaždení ĽSNS malo byť cca 450 ľudí.

Protestné zhromaždenie trvalo približne hodinu (17.30 – 18.30 h), míting politickej strany o cca ďalšiu hodinu dlhšie. Nebolo však umožnené naň ísť každému, pričom vchod strážila bezpečnostná služba.

Starosta obce Beluša Ján Prekop uviedol, že každá strana, ktorá kandiduje v parlamentných voľbách, má právo na zhromaždenie. „Naša obec vždy poskytla priestor hocijakej politickej strane v rámci volebnej kampane, pokiaľ kandidovala v demokratických voľbách. Tiež sme podľa zákona poskytli priestor ľuďom, ktorí chceli slušne demonštrovať. Zároveň sme požiadali políciu a pomoc pri zabezpečení poriadku, čo sa stalo a vytvorili sa dva koridory,“ povedal starosta.

Ten ďalej uviedol, že od kotlebovcov mali požiadavku na nejakú prezentáciu v kultúrnom dome už v septembri, ale vtedy to nepovolili, keďže nebola podľa jeho slov volebná kampaň. „Výšky nájmov priestorov máme určené už roky. Keď teda niektorá vo voľbách zaregistrovaná strana prejaví o ne záujem, prenajmeme ich za vopred jasné sumy,“ doplnil.

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť zaujímavý obsah z Považskej Bystrice a okolia.

Zdroj: Facebook
FOTO: Kotlebovci v Beluši a vedľa nich protestné zhromaždenie
25
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM