Rôzne

FOTO: Autoopravárom z považskobystrickej SOŠ slúži nová modelová učebňa za státisíce eur

Nová modelová učebňa, ktorú už žiaci SOŠ v Považskej Bystrici môžu využívať, je len piatou svojho druhu na Slovensku. Čo všetko žiakom prinesie?

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Autoopravárom z považskobystrickej SOŠ slúži nová modelová učebňa za státisíce eur
Zdroj: TASR

K zvýšeniu úrovne vzdelávania študentov autoopravárenských odborov Strednej odbornej školy (SOŠ) v Považskej Bystrici má prispieť nová modelová učebňa. V rámci projektu Kvalitné odborné vzdelávanie – požiadavka praxe ju slávnostne otvorili v školskom stredisku praktického vyučovania.

Skvalitnenie výučby

Ako informoval riaditeľ SOŠ Považská Bystrica Ján Kunovský, cieľom projektu bolo inovovať formy a metódy a skvalitniť výučbu. Súčasťou projektu bolo tiež vzdelávanie pedagogického zboru. Celková hodnota projektu hradeného z eurofondov bola asi 300 000 eur, na vybavenie učebne modernými panelmi a výpočtovou technikou išlo asi 100 000 eur.

Idú s dobou

Podľa vedúceho strediska odborného vyučovania SOŠ v Považskej Bystrici Petra Pavlíka najväčším prínosom projektu pre žiakov je podstatné skvalitnenie vyučovacieho procesu. „Ideme s dobou a v novej modelovej učebni aplikujeme nové technológie v automobilovom priemysle. Žiaci sa oboznámia s najmodernejšími technológiami v automobiloch a naučia sa na modeloch odstraňovať nedostatky,“ priblížil Pavlík.

Simulovanie porúch

Nová modelová učebňa je len piatou na Slovensku, v celom bývalom Československu je ich asi 30. Podľa šéfa dodávateľskej spoločnosti HD Elektronic Jaroslava Šutovského inovácia učebne spočíva v simulovaní porúch na jednotlivých častiach automobilu na počítači, ktoré zadáva pedagóg a študenti pomocou výpočtovej techniky a modelov jednotlivých častí automobilu diagnostikujú a odstraňujú poruchy.

Modulárny systém

„Výrobcovia podobných panelov z Maďarska, Holandska, Nemecka, Číny robia systémy zvlášť. Motor zvlášť, airbagy zvlášť, ABS zvlášť. My sme to poňali ako jeden celok, pretože v automobiloch to tak je. Na začiatku modelového systému je riadiaca jednotka a motor. K tomu sa môžu pripájať ďalšie časti automobilu a softvér, až sa vytvorí celý automobil,“*** doplnil Šutovský s tým, že na jednotlivých paneloch je tak možné simulovať poruchy na všetkých častiach automobilu.

Stredná odborná škola Považská Bystrica momentálne vzdeláva v odboroch autoopravár – mechanik a autoopravár – elektrikár 110 študentov, od nového roku pribudne učebný odbor autoopravár – karosár. Škola vzdeláva aj ďalších 220 študentov v stavebných odboroch.

SOŠ Považská Bystrica nová učebňa
12
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM