Rôzne

Autobusová stanica v Považskej sa čoskoro zmení: Poznáme termín začatia prác

Mestská dopravná spoločnosť zrekonštruuje za 1,7 milióna eur autobusovú stanicu v Považskej Bystrici. Čo sa má urobiť?

Ilustračný obrázok k článku Autobusová stanica v Považskej sa čoskoro zmení: Poznáme termín začatia prác
Zdroj: Dnes24.sk

Mestská dopravná spoločnosť (MDS), akciová spoločnosť s 34-percentnou spoluúčasťou mesta Považská Bys­trica, zrekonštruuje za desať mesiacov 50-ročnú autobusovú stanicu v Považskej Bys­trici. Práce sa začnú v septembri, verejnosti by mala začať slúžiť v júni budúceho roka. Ako informoval spolumajiteľ MDS Vladimír Podoliak, rekonštrukciu budú financovať prostredníctvom eurofondov s desaťpercentnou spoluúčasťou MDS. Celkové náklady dosiahnu 1,7 milióna eur. 

„Rekonštrukciu sme začali projekčne riešiť už pred piatimi rokmi. Pracovať sa bude na celkovej plochy asi dva hektáre, z piatich existujúcich terminálov sa zrekonštruujú tri, ďalšie dva odstránime. Na ich mieste vzniknú parkovacie plochy pre športoviská, ktoré sú v okolí autobusového nástupišťa,“ priblížil Podoliak.

Ako dodal, v prvej fáze musia presunúť zastávky mestskej i prímestskej dopravy mimo nástupišťa na cesty v blízkosti stanice. Súčasťou projektu je aj rekonštrukcia kanalizácie a odvodnenia pod nástupišťom, ale aj modernizácia autobusových zastávok oproti železničnej stanici, ktorá je od autobusového vzdialená asi kilometer.

„Zároveň prepojíme informačný systém vlakovej a autobusovej dopravy. Na autobusovom nástupišti bude informačná tabuľa o odchode vlakov a opačne. To zatiaľ nemá žiadne mesto na Slovensku, ktoré má od seba tak vzdialenú železničnú a autobusovú stanicu,“ zdôraznil spolumajiteľ MDS s tým, že súčasťou autobusovej stanice bude v rámci Vážskej cyklotrasy aj priestor pre bicykle.

Podľa primátora Považskej Bystrice Karola Janasa sa po rekonštrukcii „stiahne“ celá prímestská doprava k terminálu, čím dôjde k odľahčeniu dopravnej situácie na priľahlých uliciach. „Ulicu odborov by sme následne mohli zjednosmerniť, čím by sa uľahčil život nielen ľuďom na tejto ulici, ale aj na Ulici I. Krasku a v okolí parku, kde by sa výrazne obmedzila doprava,“ doplnil Janas.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM