Filip Chudý Rôzne

August 1968 v Považskej a okolí: Vtedajšia doba priniesla aj takéto kuriozity

Pred polstoročím prežívala naša krajina zvláštne časy. My sme sa pozreli na to, ako vtedy reagovali ľudia z nášho okolia na príchod okupačných vojsk.

Ilustračný obrázok k článku August 1968 v Považskej a okolí: Vtedajšia doba priniesla aj takéto kuriozity
Zdroj: Archív Milana Belása

Invázia spojeneckých vojsk Varšavskej zmluvy do Československa, to nebol len príchod cudzích vojakov do našej krajiny, ale aj celý rad následných udalostí, ktorý spôsobil ich príchod. My sme sa s pomocou regionálneho autora a zberateľa z nášho mesta Milana Belása, ktorý nám poskytol dobový materiál spred 50 rokov, pozreli na to, ako to tu vtedy vyzeralo a čo ľudia prežívali. Mnohé udalosti vyznievajú s odstupom času zaujímavo.

Mimoriadne vydanie vtedajšieho Obzoru informovalo pred polstoročím o tom, že v tých ťažkých chvíľach autorita KSČS v očiach mladých ľudí neustále rástla. Preto sa zvyšoval počet mladých ľudí, ktorí sa prihlasovali do KSČS. „Doteraz som nikdy nebol politicky činný a nikdy ma nenapadlo vstúpiť do KSČS, no v súčasnej dobe pociťujem potrebu posilniť rady oddaných synov vlasti pod vedením ÚV KSČS na čele so súdruhom Dubčekom,“ povedal pred 50 rokmi vtedy 23-ročný Alojz M., učiteľ hudby v ĽŠU v Považskej Bystrici. Do nedele 25. augusta 1968 bolo v bývalom Považskobystrickom okrese vyzbieraných 23 715 podpisov za Dubčeka, pričom do toho neboli zarátané podpisy pracujúcich vo väčších závodoch.

Vtedajšia doba priniesla aj kuriozity. Napr. Odbor dopravy ONV Považská Bystrica začal zisťovať škody spôsobené presunmi okupačných vojsk cez náš okres, ktoré v ňom boli spôsobené. Dobová tlač uvádza, že budú predložené veliteľstvu okupačných armád s kategorickou požiadavkou úhrady.

V pondelok 26. augusta 1968 došiel do budovy OV KSS v Považskej Bystrici bývalý bieloruský partizán Pavel Pavlík z Prečína, ktorý tam odovzdal sovietske vyznamenanie, ktoré dostal za účasť v boji proti okupantom. Podľa dobovej tlače prehlásil, že nechce mať nič spoločné s tými, ktorí do našej krajiny prišli bez pozvania. OV KSS v našom meste tiež dostal telegram od 150 detí z púchovskej školskej družiny, ktoré výbor žiadali, aby stál za Dubčekom a pomohol im zabezpečiť slobodu a šťastné detstvo, pričom OV KSS im to aj sľúbil.

V tej dobe protestovali nielen obyvatelia mnohých obcí nášho okresu, resp. pracovníci mnohých závodov, no tiež aj okupanti. V sobotu 24. augusta 1968 večer sa dostavili okupační dôstojníci v sprievode svojich vojakov na ONV v Považskej Bystrici. „Vytýkali predstaviteľom okresu, že nedodržujú dohodnutý poriadok. Sťažovali sa najmä na to, že časti mesta, kade prechádzajú vojenské jednotky okupačných armád vo večerných hodinách, neboli osvetlené. Predstavitelia okresu ich kategoricky odmietli s tým, že podobné problémy tu boli aj predtým a aj samotní občania si museli počkať, až sa poruchy odstránia,“ písalo sa v dobovej tlači.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM