Filip Chudý Kultúra

Amfiteáter v Praznove dostane po rokoch čakania nový šat: Koľko pôjde z mestskej kasy?

Prírodný amfiteáter v miestnej časti Praznov sa dočká rekonštrukcie, tá by mala prebehnúť v krátkom čase, pretože už v júli sa na ňom uskutoční veľké kultúrne podujatie. Na čo sa môžeme tešiť?

Ilustračný obrázok k článku Amfiteáter v Praznove dostane po rokoch čakania nový šat: Koľko pôjde z mestskej kasy?
Zdroj: TASR

Považskobystrická samospráva zrekonštruuje prírodný amfiteáter v miestnej časti Praznov. Pôvodné staré pódium nahradí drevená trámová konštrukcia s betónovým pódiom s drevenou podlahou, zastrešia ho drveným krovom.

Mesto do nového amfiteátra investuje takmer 23 500 eur.

Amfiteáter architektonicky nadväzuje na tradičnú architektúru drevených stavieb v obci. Čelná drevená trámová stena bude imitáciou pôvodných obydlí s oknami a vstupnými dverami. Krytina bude čiastočne imitovať šindľovú krytinu. Všetky drevené prvky ošetria nátermi proti hnilobe a drevokaznému hmyzu.

„Praznovský amfiteáter slúži počas roka na najmä dve veľké kultúrne akcie – festival Country pod hviezdami a Praznovské folklórne slávnosti. Doteraz tu bolo úplne nevyhovujúce pódium, ktoré sa každý rok len plátalo. Preto sme sa rozhodli, že vybudujeme nové pódium a vznikne tu jeden krásny kultúrny areál. V investíciách budeme pokračovať aj do budúcnosti v spolupráci s výborom mestskej časti. Oni si vedia zabezpečiť pracovné sily, my im dodáme materiál. Našim cieľom je, aby amfiteáter bol pripravený už na júlový country festival. Harmonogram sme naplánovali tak, aby všetko bolo hotové skôr, keďže počítame aj s nepriaznivým počasím,“ povedal primátor Považskej Bystrice Karol Janas.

Ďalšie úpravy súvisiace so skultúrnením okolia amfiteátra má v pláne tamojší výbor mestskej časti. „Na výstavbu nového javiska v Praznove sme sa tešili dlho. Projekt sme mali pripravený možno osem rokov. Našim snom bolo dať areál do takého stavu, aby sme sa zaň nemuseli hanbiť, keď sem prídu ľudia z celého okresu i iných častí Slovenska. Čakajú nás ešte úpravy okolia, budú náročné, no ruku k dielu priložia opäť futbalisti, požiarnici a ochotní občania. Lavičky v okolí pódia sa budeme snažiť urobiť tiež nanovo, urbariát nám na ne poskytol drevo, pomáhajú aj menší miestni podnikatelia,“ doplnila poslankyňa mestského zastupiteľstva Jarmila Tomanová.

Môže vás zaujímať:

Onedlho dostaneme zásielku z radnice: Aké páky použije mesto na neplatičov a dokedy to treba uhradiť?

Mesto skrášľuje centrum: V známych pyramídach bude malá zmena, FOTO

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM