Filip Chudý Rôzne

Alanov (15) skutok oslovil porotu: Detský čin roka ide do Považskej! FOTO

Aj v tomto roku vykonali slovenské deti množstvo pozoruhodným skutkov, ktoré zaujali. V tomto smere sa nestratila ani Považská Bystrica, práve naopak.

Ilustračný obrázok k článku Alanov (15) skutok oslovil porotu: Detský čin roka ide do Považskej! FOTO
4
Galéria
Zdroj: TASR

Aj v poradí 17. ročník Detského činu roka dokázal, že deti sú schopné robiť veľké veci. Výberová komisia a občianske združenie Detský čin roka vybrali 35 nominácií zo skutkov, ktoré vykonali deti i kolektívy zo 100 slovenských škôl. V októbri združenie rozoslalo do škôl materiál s nominovanými skutkami. Tie si deti v nich čítali a následne dávali hlasy skutkom, ktoré považovali za najcennejšie. Ako prezradila koordinátorka projektu Saša Broadhurst-Petrovická, tento rok čítalo príbehy a rozhodlo o ocenených dobrých skutkoch 46 720 detí zo 774 slovenských škôl.

Považská Bystrica mala medzi 35 nominovanými skutkami dvojnásobné zastúpenie. V kategórii „Dobrý nápad“ to bol kolektív žiakov súčasnej 9. C triedy na ZŠ Nemocničná. Tí ešte ako ôsmaci boli pred Vianocami 2016 tretím rokom navštíviť starších ľudí v zariadení pre seniorov na Lánoch, ktorým spríjemnili predvianočný čas. V kategórii „Pomoc rovesníkom“ bol nominovaný čin 15-ročného Alana Micháleka zo ZŠ Školská.

Ten nakoniec dostal vo svojej kategórii od detskej poroty najviac hlasov, čím získal ocenenie Detský čin roka 2017. A to za pomoc uzimenému a stratenému sedemročnému českému chlapcovi, ktorému pomohol na výlete počas jarných prázdnin v Tatrách. Jeho čin – rozhodnutie zachovať sa zodpovedne, na rozdiel od mnohých dospelých, ktorí tiež lyžovali, videli zatúlané dieťa, no nezasiahli, ocenila aj hliadka z lyžiarskeho strediska na Štrbskom plese.

Alan Michálek je z považskobys­trickej mestskej časti Orlové a je deviatakom športovej triedy na „trojke“. „Nečakal som vôbec nomináciu na Detský čin roka, ale potešilo ma to. Je to aj povzbudenie ďalej pomáhať, keďže to prináša dobré pocity, pričom všetci ľudia by sme si mali podobne pomáhať,“ povedal nám mladý Považskobystričan. Ten si prebral cenu v bratislavskom V-klube, kde bolo 13. decembra slávnostné vyhlásenie výsledkov tohto projektu, ktorý sa konal pod záštitou prezidenta SR Andreja Kisku a Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

Detský čin roka 2017: Považskobystričan Alan Michálek (15) medzi ocenenými
4
Galéria
Zdroj: TASR

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Zakladateľ považskobystrického závodu v zrkadle času: FOTO z uvedenia knihy

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM