Filip Chudý Rôzne

5 miest v Považskej a okolí, kde vám dajú aj povestnú pečiatku: Hlasujte o to najkrajšie!

Moment, keď dvojica zaľúbencov robí vo svojom vzťahu zásadný krok si zaslúži krásne prostredie. Považskobystrický okres disponuje viacerými zaujímavými svadobnými miestami. Zaostrili sme na tie podľa nás najkrajšie.

Ilustračný obrázok k článku 5 miest v Považskej a okolí, kde vám dajú aj povestnú pečiatku: Hlasujte o to najkrajšie!
Zdroj: TASR

V Považskej Bystrici a okolí sa odohrávajú sobáše na mnohých zaujímavých miestach. My sme oslovili tých ľudí, ktorých sa svadba týka, no a z ich odporúčaní sme zostavili nasledujúci zoznam.

Obradná sieň mesta

Niektoré páry volia cirkevný obrad, iné sa rozhodnú uzavrieť civilný sobáš. No a najčastejším miestom na civilné sobáše je obradná sieň Považskej Bystrice. „Sú stanovené obradné dni a hodiny, konkrétne štvrtok 9:00–15:00, piatok 9:00–12:00 a sobota od 11:00 hod. Je však možné o sobáš požiadať aj mimo daných dní a hodín, pričom je potrebné uhradiť poplatok 16,50 eur,“ informovala nás o možnosti svadby na radnici hovorkyňa mesta Iveta Kováčiková. Tento rok bolo zatiaľ na úrade 24 svadieb, v minulom roku 79. Výhodou je to, že ak je jeden z páru občanom Považskej Bystrice, neplatia za obrad nič. Ak ani jeden z páru nemá v meste trvalé bydlisko, musia uhradiť poplatok 16,50 eur. Za sobáš s cudzincom sa platí 66 eur. „V rámci mestského úradu máme len jednu svadobnú miestnosť, občania však môžu požiadať aj o sobáš mimo úradnej miestnosti, v takomto prípade musia uhradiť poplatok 66 eur,“ povedala nám hovorkyňa mesta.

Kaštieľ Orlové

Akýmsi novým svadobným fenoménom v našom meste sa stáva zrekonštruovaný kaštieľ v Orlovom. Nachádza sa v ňom totiž nový štvorhviezdičkový Hotel Gino Park Palace. Ide o veľmi pekné priestory, priam ako stvorené na svadby. „Obrady organizujeme v ľubovoľný deň počas pracovného týždňa alebo počas víkendu. Záleží na preferenciách novomanželov,“ informovala nás event manažérska hotela Eva Boledovičová. Za samotný svadobný obrad sa neplatí v orlovskom kaštieli nič. Romantické priestory hotela vytvárajú potrebnú atmosféru pre svadobný deň, pričom svadba v kaštieli zo 17. storočia by chcela zrejme každá budúca nevesta. Novomanželia si môžu vybrať, či si povedia svoje Áno v neskorobarokovej kaplnke Sv. Jána Nepomuckého, ktorá sa nachádza v západnom krídle hotela alebo hoci priamo pod holým v parku priliehajúcom k hotelu. „Svadby máme celý jún, potom zase až august, september a príležitostne v októbri. Stále však pribúdajú nové a nové svadby a už pomaly aj na rok 2017,“ povedala nám event manažérka hotela o svadobnej vyťaženosti.

Kaštieľ Jasenica

Romantická svadba je pamätný deň, ktorý spojí osudy dvoch milovaných ľudí. Aj v Kaštieli Jasenica môžete zažiť svadbu svojich snov, kde sa ocitnete v rozprávkam svete ako princ a princezná, veď prvý deň spoločného života je spomienkou na celý život. Ako nás informovala Nela Turicikova z jasenického kaštieľa, svadobný obrad môže byť u nich v ktorýkoľvek deň a čas. Tento kaštieľ je najstaršou budovou v obci, bol postavený zásluhou rodu Suňogovcov. Dokončený bol v roku 1618 ako renesančná stavba. V 18. storočí bol kaštieľ zbarokizovaný a ďalšie úpravy stavby sa robili ešte aj v 19. a 20. storočí. Hoci dlhé roky chátral, vďaka európskym fondom a pracovitosti obyvateľov sa v roku 2005 podarilo kaštieľ zrekonštruovať, aj preto sa v ňom môžu konať svadby. „Za svadobný obrad sa platí poplatok 100 eur, pričom v kaštieli býva ročné približne deväť civilných obradov,“ povedala nám Nela Turicikova.

Kostol svätej Heleny

Tento kostol, pre mnohých známy aj ako kaplnka na Rozkvete, patrí tiež medzi vyhľadávané miesta snúbencov na svadbu. Táto baroková kaplnka má romantickú polohu na kopci a je obkolesená lipami, z ktorých jedna má viac ako 250 rokov. Aj preto priťahuje hlavne tých, čo chcú cirkevný obrad. „Tento rok sa v kaplnke uskutočnilo už asi 20 svadieb. Najčastejšie sa uskutočňujú v sobotu, počas niektorej sú dokonca aj tri v jeden deň,“ povedal nám páter Wieslaw z Farnosti v Považskej Bystrici. Za svadobný obrad nie je žiaden poplatok, len ak je niekto z inej farnosti a chce svadbu na Rozkvete, musí mať na to povolenie zo svojej farnosti, pričom najlepšie je zájsť priamo na považskobystrickú farnosť.

Hrad Bystrica

Veľa snúbencov tiež hľadá netradičné miesta na svadbu, čím by sa stali originálni. V okolí Považskej Bystrice by takým mohol byť hrad Bystrica, ktorý patrí nášmu mestu. Tento hrad nedávno ožil pri Noci múzeí a galérií, preto nás zaujímalo, či by sa na ňom mohli konať aj svadby a za akých podmienok. „Ak by to miesto na svadbu bolo schválené, potom by išlo o klasický poplatok za svadbu mimo mestského úradu, ktorý je 66 eur. No takáto žiadosť na meste ešte nebola,“ povedala nám hovorkyňa Považskej Bystrice Iveta Kováčiková. Teda všetci budúci novomanželia môžu byť prví, kto bude mať svadbu na naozaj originálnom mieste.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Hrad Bystrica ožil: Veľké celoeurópske podujatie poňali v našom meste netradične, FOTO

Foto: ilustračné

Fotogaléria: Najkrajšie sobášne miesta v Považskej Bystrici a okolí
9
Galéria
Zdroj: Mesto Považská Bystrica
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM