Filip Chudý Rôzne

Známy park v Považskej má ďalší ťahák: Čo pribudlo k slnečným hodinám? FOTO

Park mládeže v považskobystrickej Strojárenskej štvrti si doteraz väčšina spájala so slnečnými hodinami, no už len s nimi nemusí. Čo tam pribudlo?

Ilustračný obrázok k článku Známy park v Považskej má ďalší ťahák: Čo pribudlo k slnečným hodinám? FOTO
25
Galéria
Zdroj: Martin Smatana

Svojou knižnou búdkou sa už môžu pochváliť aj v považskobys­trickej Strojárenskej štvrti. V tamojšom Parku mládeže vyrástla pomocou projektu Nápad pre tri generácie Nadácie Poštovej banky, ktorá podporila Združenie lokál patriotov z Považskej Bystrice, polárna knižná búdka. Vyrobili ju v miestnej SOŠ a namaľovala ju Považskobystričanka Petra Hulková.

Autorke maľby sa podľa vlastných slov veľmi páči prostredie z Nórska. Polárna noc, hviezdy, vesmír a fascinuje ju polárna žiara. Maľba je kombináciou s rozprávkovou ríšou, keďže malo ísť aj o rozprávkovú knižnú búdku. „Ja som premýšľala, že ktorú rozprávku som mala ako dieťa rada, no a bola to tá o poslednom jednorožcovi. Navyše veľa detí má rado jednorožcov,“ povedala o výskyte tejto rozprávkovej bytosti na knižnej búdke Petra Hulková, ktorá tak do tejto maľby zakomponovala dve veci, ktoré má rada.

Túto knižnú búdku pokrstila bývalá herečka Milada Ostrolúcka. Pôvodne síce mala byť umiestnená v centre mesta, ale nakoniec ju osadili v Parku mládeže v Strojárenskej štvrti, ktorý bol doteraz známy hlavne vďaka svojim slnečným hodinám.

„Rozmýšľali sme, kde by sme polárnu knižnú búdku umiestnili. Táto časť mesta na to bola ideálna, aj kvôli slnečným hodinám, ktoré sa v nej nachádzajú, sú k tejto téme asi najbližšie. Je tam navyše aj pekné prostredie so stromami,“ uviedla Hulková.

Tá túto knižnú búdku maľovala približne týždeň, ale nie v kuse. Použila hlavne akrylové farby, no na polárnu žiaru išla neónová farba, aby bola taká žiarivá. „Polárna žiara je totiž akoby interferenčné vlnenie, ktoré sa nedá klasickou farbou namaľovať,“ doplnila považskobystrická umelkyňa.

Považskobystrický Park mládeže s novinkou: Polárna knižná búdka
25
Galéria
Zdroj: Martin Smatana

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Považskú obohatí desiatka knižných búdok: Najnovšiu krstili netradične, FOTO

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM