Filip Chudý Rôzne

Známa obec nášho okresu bude šesť dní bez elektriny: Aké sú opatrenia?

Jedna z najznámejších obcí Považskobystrického okresu bude na začiatku februára až šesť dní bez elektriny. Ako riešia kompetentní tento problém?

Ilustračný obrázok k článku Známa obec nášho okresu bude šesť dní bez elektriny: Aké sú opatrenia?
Zdroj: TASR

V Domaniži prežívajú perný vstup do nového roka. Po tom, ako sa im pred necelými dvomi týždňami poškodil verejný vodovod, ktorý nefungoval necelý deň, musia aktuálne v tejto obci riešiť situáciu okolo elektriny. Ako sa píše na stránke obce, SSE – Distribúcia, a.s. im oznámila, že v termíne 1., 2., 3., 6., 7., a 8. februára 2017 bude od 7:30 do 18:30 v obci Domaniža prerušená distribúcia elektriny z dôvodu plánovaných prác na zariadeniach distribučnej sústavy prevádzkovateľa – spoločnosti Stredoslovenská energetika – Distribúcia, a.s..

Ako so školou?

Starosta Domaniže František Matušík priznal, že im to narušilo chod obce, ale snažili sa konať tak, aby čo najviac vyhoveli ľuďom. „Keď nám oficiálne oznámili, že najprv bude odstávka tri dni, pričom onedlho prišiel druhý list, že odstávka bude ešte ďalšie tri dni, začali sme konať ako zriaďovateľ školy. Nie je sranda ju totiž zavrieť čo i len na tri dni,“ povedal Matušík s tým, že situáciu začali riešiť s distribútormi a zvolali stretnutie na obci aj s poslancami.

„Najprv bol návrh, že nám dajú záložný zdroj, aby mohla škola fungovať, pričom prenájom mal byť 600 eur na deň, čiže za šesť dní 3600 eur, čo je pre obec likvidačné. Preto nám urobili ústupok, že aspoň školu napoja na náhradný zdroj,“ uviedol Matušík.

Škola tak bude v Domaniži fungovať, podobne, ako aj škôlka, ale tej sa prerušená dodávka elektriny netýka. Nachádza sa totiž v časti, kde nebude prerušená dodávka elektrickej energie, čo sú ulice okolo futbalového ihriska. „Bez elektriny bude niečo viac ako polovica obce. Tri ulice by mali zostať zapnuté. Ale vypnuté budú hlavné ulice, na ktorých sa nachádza obecný úrad, obchody, reštaurácie, pošta, fara, kostol a škola. Nám sa ešte podarilo vybaviť, že bude vypnutá elektrina od 7:30 do 15:30,“ prezradil Matušík.

Ďalšie opatrenia

Obecný a matričný úrad bude fungovať počas spomínanej odstávky vo vybrané dni ráno od 7:00 do 7:30 a potom poobede tri hodiny od 15:30. Súkromné spoločnosti , ktoré ponúkajú služby v obci si otváracie hodiny riešia individuálne. Obec spolu s miestnou farskou charitou ešte zabezpečila, že pre tých, ktorí budú mať odpojené domy od elektriny, tým sprístupnenia vykúrené priestory budovy starej fary od 8:00 do 15:00. Taktiež je v prípade záujmu možné, že starších a imobilných ľudí dovezú na faru, pričom k dispozícii bude aj teplé jedlo, ktoré taktiež rozvezú. Všetko bezplatne.

Dôvod odstávky

Ako vysvetlil starosta Domaniže, prívod elektriny do určitej časti obce je ešte na starých drevených stĺpoch, ktoré sa teraz budú meniť za betónové, pričom keďže niektoré vedú po poliach, robia to teraz, aby sa neničila neskôr úroda. „Človek preto musí trochu aj ustúpiť, ale aj vyjednať podmienky. Urobili sme maximum preto, aby sa ľuďom vyhovelo. Nešlo o náš podnet, že treba to teraz opravovať, ale tiež si treba uvedomiť, že tie drevené stĺpy už majú svoje roky a ak by sa nevymenili, jeden by mohol napr. v budúcnosti padnúť a obec by bola možno niekoľko dní bez elektriny,“ dodal Matušík s tým, že podobná oprava bola pred rokom v Domanižskej doline, Sádočnom a Čelkovej Lehote, pričom podľa jeho slov trvala vtedy až dva týždne.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM