Filip Chudý Rôzne

Zima v Považskej a okolí sa blíži: Čo nové si na ňu pripravili naši cestári?

Vonku sa začalo ochladzovať, teploty už klesajú pod mínusovú hranicu, čo nenechalo našich cestárov chladnými. Ako na tom sú?

Ilustračný obrázok k článku Zima v Považskej a okolí sa blíži: Čo nové si na ňu pripravili naši cestári?
Zdroj: TASR

Zimná údržba v Považskej Bystrici bola vzhľadom na vývoj počasia oficiálne spustená v pondelok 13. novembra, informovala o tom Iveta Kováčiková, hovorkyňa nášho mesta. Ako ďalej uviedla, pohotovosť si podľa aktuálnej poveternostnej situácie určuje mesto, pričom podľa zmluvy by zimná údržba mala trvať do konca marca.

Údržbu štátnych ciest I., II. a III. triedy zabezpečujú štát a Trenčiansky samosprávny kraj (TSK). Ide o prieťahy mestom Žilina – Trenčín, Púchov – Rajec, ako aj prístupové komunikácie do integrovaných mestských častí vrátane niektorých komunikácií v integrovaných častiach. Údržbu miestnych komunikácií zabezpečuje samospráva, s výnimkou rôznych súkromných plôch, účelových, vnútroareálových komunikácií a pod. „Pre samosprávu zabezpečuje túto službu spoločnosť Megawaste s.r.o.,“ uviedla považskobystrická hovorkyňa s tým, že v rámci zimnej pohotovosti občanom bude k dispozícii 24-hodinový dispečing na telefónnom čísle 0911 906 150.

Vďaka novej technike by mala byť tohtoročná zimná údržba v našom kraji ekologickejšia a šetrnejšia. V ôsmich strediskách Správy ciest (SC) TSK totiž pribudli nové nadstavby na posyp. Tie umožňujú presnejšie dávkovanie posypového materiálu, čím sa znižuje jeho celková spotreba a zvyšuje sa efektívnosť zimnej údržby.

SC TSK bude zabezpečovať plynulosť cestnej premávky na takmer 1 500 kilometroch ciest II. a III. triedy a na 300 kilometroch ciest I. triedy. Postarať sa o to má viac ako 60 posýpacích vozidiel, pričom krajskí cestári majú na zimnú údržbu ciest pripravených aj 20 000 ton posypového materiálu. Počas minulej zimy použili v TSK viac ako 9 000 ton chemického a viac ako 13 000 ton inertného posypového materiálu. „V uplynulom roku sa náklady na zimnú údržbu ciest vyšplhali na približne 2,6 milióna eur. Odvíjajú sa od poveternostných podmienok a množstva výjazdov potrebných na zabezpečenie zjazdnosti ciest v kraji,“ konštatoval riaditeľ SC TSK Radovan Karkuš.

Čo sa týka samotnej Považskej Bystrice, tak vozový park spoločnosti Megawaste tvoria tri veľké sypače, dve multikáry, osem traktorov, desať ručných pracovníkov a pre mimoriadne udalosti sú navyše v rezerve štyri traktory a jedna multikára. Informovala o tom Kováčiková s tým, že rovnako sú na zimu pripravené aj sklady posypového materiálu.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Považská nielen s novými lavičkami: V ktorých častiach mesta je krajšie? FOTO

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM