Hádzaná Hádzaná

Žiaci Obchodnej akadémie sa zúčastnili MS škôl v hádzanej: TAKTO sa im darilo vo Francúzsku

V marci sa uskutočnil už 23. ročník MS škôl v hádzanej. Opäť sa ho zúčastnili aj žiaci považskobystrickej Obchodnej akadémie. A hoci nenapodobnili víťazstvo svojich predchodcov spred šiestich rokov, reprezentovali naše mesto v rámci možností dobre.

Ilustračný obrázok k článku Žiaci Obchodnej akadémie sa zúčastnili MS škôl v hádzanej: TAKTO sa im darilo vo Francúzsku
Zdroj: Ivan Židzik

Medzinárodná federácia školského športu zastrešuje 25 športových odvetví, v ktorých usporadúva svetové šampionáty. Jedným z nich je aj hádzaná, ktorej MS sa uskutočňujú každé dva roky. Už 23. ročník sa konal vo francúzskom meste Rouen a opäť sa ho zúčastnili aj žiaci Obchodnej akadémie z Považskej Bystrice.

Opätovný úspech v kvalifikácii

Tí museli prejsť národným kvalifikačným procesom, ktorý zastrešuje Slovenská asociácia športu na školách. Žiaci našej Obchodnej akadémie v ňom opäť uspeli. Od roku 2008 nás totiž žiadna iná slovenská škola v kategórii hádzanárov na týchto MS nereprezentovala. Po dánskom Ikaste, portugalskej Brage a tureckom Trabzone tentoraz naši chlapci zavítali do Rouen ležiaceho na severe Francúzska v Normandii.

Skromnejšie ciele

A hoci sa žiaci Obchodnej akadémie stali v roku 2010 majstrami sveta, tentoraz na šampionát nešli s takýmto cieľom. „Nešli sme tam s veľkými očami. Na samotnom turnaji sme doplatili na vylúčenia, keď sme hrali veľa času v oslabení a ťažko nám bolo navyše striedať. Chalani k tomu počas šampionátu ochoreli, keď mali 40-tky teploty. Dávali sme im studené zábaly, aby sme im zrazili teplotu. No na posledný zápas proti Cypru sme z tohto dôvodu ani nemohli nastúpiť,“ povedal nám ich tréner a zároveň učiteľ na škole Ivan Židzik.

Problém bol v strave

Z čoho vznikli tieto problémy, ktoré ovplyvnili výkon našich chlapcov vo viacerých zápasoch, na to sa snažil nájsť odpoveď Ivan Židzik: „Strava bola akoby za trest. Dostávali sme od organizátorov len studené balíčky, a to každý deň. Potom sme síce zabezpečili aj teplé jedlo, ale žalúdky hráčov sa už zrejme z tých balíčkov pokazili. Veď až päť výprav malo podobné problémy.“

Poctiví Slováci

„My to berieme tak, že ktorá škola si to vybojuje, tá ide hrať. Je na škodu nášho športu, že v tak malom meste, ako je Považská Bystrica, sa sily trieštia do viacerých škôl a chalani nie sú sústredení v jednej, ktorá im vytvára podmienky pre tréning a súťaže. Je škoda, že sme nemohli doplniť káder napríklad hádzanármi z iných škôl v Považskej Bystrici, pretože takto sme mali silu zbytočne roztrieštenú. Aj žiaci z nich teraz trochu ľutujú, že nešli študovať k nám, lebo takejto veľkej akcie sa už v živote nikto z nich nemusí zúčastniť. No iné krajiny to berú ako reprezentáciu a zobrali svoje kompletne reprezentačné družstvo. Ale takýto problém nie je len v hádzanej, ale aj v iných športoch,“ vysvetlil nasadzovanie hráčov Ivan Židzik.

V kádri aj basketbalisti

Keďže nie všetci hádzanári z mesta navštevujú Obchodnú akadémiu, káder sa doplnil aj o dvoch basketbalistov, ktorými boli Kristiánovia Mahdoň a Sádecký. Zvyšok kádra tvorili hádzanári rôznych ročníkov Obchodnej akadémie: Ivan Bystrický, Jozef Kašuba, Patrik Pastierik, David Urík, Marcel Adamčík, Alexander Hladký, Miroslav Podstrásky, Dominik Zabavčík, David Gálik a Alexander Rosík, ktorého nepustili do hry zdravotné problémy s kolenom, pričom podľa slov trénera, spojka takých kvalít mužstvu chýbala. Veď len Rosík spolu s Bystrickým už mali s týmto podujatím skúsenosti z pred dvoch rokov.

Hádzanárske zrkadlo

Naši chlapci sa v základnej skupine stretli s Francúzskom, Rakúskom a Poľskom a v boji o umiestnenie s Izraelom, Luxemburskom a na zápas proti Cypru nastúpiť pre rozsiahlu maródku nemohli. A hoci sa víťazstva z objektívnych príčin nedočkali, naše mesto a svoju školu reprezentovali dobre. Sami získali veľkú skúsenosť, ktorú by mali zúročiť čo najlepšie. Tento turnaj im totiž nastavil akési zrkadlo. „Aj naši najlepší hráči videli, kam smeruje svetová hádzaná a kam tá naša,“ dodal na záver Ivan Židzik.

Môže vás zaujímať:

Koniec nádejí: Do play-off nepomohol ani extraligový gól číslo 14 000

Foto: ilustračné

Žiaci Obchodnej akadémie na MS škôl v hádzanej
3
Galéria
Zdroj: Ivan Židzik
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM