Rôzne

Zápis na jednej z top slovenských ZŠ: Takto ho vnímajú budúci prváci

Pre rodičov a ich šesťročné deti nastal jeden z významných dní. Nadišiel totiž čas, aby sa zapísali do školy. My sme sa boli pozrieť, ako prebiehal zápis budúcich prvákov na ZŠ Slovenských partizánov.

Ilustračný obrázok k článku Zápis na jednej z top slovenských ZŠ: Takto ho vnímajú budúci prváci
Zdroj: Dnes24.sk

Všetky deti, ktoré budú mať vek šesť rokov do 31. augusta 2016 musia byť zapísané v niektorej základnej škole na Slovensku, pričom sa to týka aj tých detí, ktorých rodičia požiadajú o odklad. Povinný zápis prebieha v Považskej Bystrici v stredu a vo štvrtok.

Poňali to rozprávkovo

My sme sa boli pozrieť na zápis prvákov na ZŠ Slovenských partizánov. Že sa deje niečo mimoriadne, to už dávalo tušiť preplnené parkovisko a veľký uvítací nápis na ceste, nehovoriac o veľkom množstve detí a rodičov v budove školy. „Zápis sme poňali rozprávkovo, ako po minulé roky. Deti víta princezná a kráľ, v priestoroch vestibulu máme tvorivé dielne a klasicky v triedach hravou formou preskúšame deti,“ povedala riaditeľka „päťky“ Iveta Štiborová.

Vyšší záujem o zápis

U riaditeľky školy sme tiež zisťovali, aký je záujem o zápis: „Na základe monitorovania môžem povedať, že tento rok je záujem o zápis vyšší oproti minulému roku. Ešte je mi ťažko hovoriť o konkrétnych číslach, pretože rozhodnutia vydávame priebežne, ale už badať určitý nárast. Počas prvého dňa zápisu máme už približne do 50 detí. Radi by sme otvorili tri, štyri triedy, no ešte uvidíme, aký bude presný záujem rodičov.“

Jedna z top slovenských škôl

„Nie je náhoda, že naša škola sa radí medzi top 10 najlepších základných škôl na Slovensku, dokonca je v prvej päťke. Rodičia, ktorí preferujú kvalitu a systematickú prácu prípravy svojich detí na strednú školu, tak pre tých sme správna voľba. A našou výhodou je aj krásny udržiavaný areál, v ktorom sa deti môžu vybehať a rodičia tiež ocenia to, že v blízkosti nie je žiadna väčšia komunikácia, čiže je tu ticho,“ hovorila Iveta Štiborová o výhodách V. ZŠ pre rodičov a deti.

Pohľad budúcich prvákov

Na názor sme sa opýtali aj tých najmenších, o ktorých vlastne celý zápis je. „Do školy sa teším, najviac na to, že sa budem učiť čítať a písať,“ povedala nám Vanesa. „Aj ja sa do školy teším, najviac na to, že sa naučím čítať kvôli knižkám, to ma najviac zaujíma,“ vyjadril sa Marek. „Ja sa teším na nových kamarátov a tiež na to, že sa niečo naučím, hoci niektoré písmená už poznám a tiež viem počítať do desať,“ vyslovil sa Jakub.

Môže vás zaujímať:

Rodičia budúcich prvákov pozor: Povinný zápis detí do škôl sa v našom meste blíži

Nové detské ihrisko je plne k dispozícii: TOTO je suma za jeho hracie prvky

Foto: ilustračné

Zápis prvákov na V. ZŠ Považská Bystrica
20
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM