Rôzne

Zapáchajúci nález priamo pri Váhu: Dva sudy plné mŕtvych rýb, čo sa bude diať?

Pri ceste v Považskej Bystrici, ktorá vedie mu starému korytu Váhu, našli dva sudy, ktorých obsah nemilo prekvapil. Kompetentní už preto chystajú opatrenia.

Ilustračný obrázok k článku Zapáchajúci nález priamo pri Váhu: Dva sudy plné mŕtvych rýb, čo sa bude diať?
Zdroj: TASR

Na podnet jedného z občanov sa pri ceste ku starému korytu Váhu našli dva plastové sudy plné mŕtvych rýb, ktoré sú vo vysokom štádiu rozkladu a treba ich odstrániť. „Kafiléria Mojšova Lúčka mi povedala, že by boli ochotní to odstrániť a mohli by mať do týždňa sem cestu, ale ešte presne nevedia stopercentne a pod.,“ povedal nám vedúci Odboru starostlivosti o životné prostredie Okresného úradu v Považskej Bystrici Pavel Petrík, ktorý si už bol aj dané miesto pozrieť.

„Povedal som si, že počkám do konca tohto týždňa, pretože sa nejedná o nebezpečný odpad, ide o biologický odpad. Sú to prevažne kapre, ktoré pravdepodobne ešte predajcovia z vianočných trhov boli leniví niekde odpratať, napríklad do kafilérie, ktorú majú pri ceste, keď už to mali naložené na aute. Nie, oni sa rozhodli takýmto spôsobom…,“ vyslovil sa Petrík.

Vedúci Odboru starostlivosti o životné prostredie má pripravené aj náhradné riešenie tohto problému: „V prípade ak kafiléria Mojšova Lúčka nebude reagovať na naše výzvy, potom by sme to riešili v spolupráci s rybárskym zväzom. Vykopali by sme v tých miestach akýsi hrob, do ktorého by sa nasypalo hasené vápno, dali tam tie ryby a opäť zahrnuli, aby to nejakí predátori nerozvlačovali.“ Pričom ako nám naznačil, práve toto je tá pravdepodobnejšia možnosť, na ktorú by mala dohliadať aj osoba z veterinárnej stanice.

Sudy na danom mieste ešte sú, ich odstránenie teda záleží na tom, ako sa rozhodne kafiléria. „Tie kapre boli živé, to je vidieť, že ich tam len tak nahádzali. Je to proste smutné,“ dodal na záver Pavel Petrík.

„Toto sa nám stalo prvýkrát. Preto neskôr, vo vianočnom období, by sme my, mestská polícia alebo veterinárna správa mali sledovať, čo sa deje s tými rybami, ktoré sa na trhoch nepredajú. To nás nikdy nenapadlo, mysleli sme si, že sa všetko minulo, resp. predalo niekde pod cenu,“ načrtol nám riešenie smerom do budúcnosti Pavel Petrík, pričom dodal: „Predávajúci teda budú musieť dokladovať, čo sa stalo s rybami, ktoré nepredali v ten deň, resp. po týždni. To bude musieť chcieť mesto, ktoré dáva povolenia, no a tiež ja, ako kontrolór životného prostredia.“

Môže vás zaujímať:

Peter (47) zo známej dediny nášho okresu si zrejme myslel, že mu to prejde: Za čin v lese mu hrozí basa!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM