Filip Chudý Rôzne

Zabudnuté miesta na Považí: 5 obcí, ktoré lákajú úžasným prírodným bohatstvom

Považie je plné krás a bohaté zážitky nám ponúkajú aj obce neďaleko od Považskej Bystrice. Inšpirujte sa našimi tipmi v seriáli o najzaujímavejších obciach v okolí.

Ilustračný obrázok k článku Zabudnuté miesta na Považí: 5 obcí, ktoré lákajú úžasným prírodným bohatstvom
Zdroj: TASR

Záskalie

Podľa najnovších štatistík šiesta najmenšia obec Považskobystrického okresu (189 obyvateľov), no prírodného bohatstva je v jej okolí neúrekom. Tesne pod ňou sa nachádza národná prírodná rezervácia Manínska tiesňava. Je to oblasť so zaujímavou a špecifickou flórou a faunou, aké môžete vidieť inak len vo vysokohorskom prostredí. Je to spôsobené vlhkou mikroklímou vysokých skalných stien a bralných útvarov. Navyše sa jedná o najužší kaňon v strednej Európe.

Kostolec

Podobne malou obcou je aj susedný Kostolec (241 obyvateľov), no ani on v prírodnom bohatstve nezaostáva. Medzi Záskalím a Kostolcom si každý návštevník môže vychutnať krásu Kostoleckej tiesňavy, ktorá má 500 m dlhý najväčší skalný previs na Slovensku. Bralo tvoriace ľavú stranu tiesňavy sa nazýva Kavčia skala, vrchol pravého svahu tiesňavy má názov Drieňovka, dutina zvetraného jadra antiklinály je nazývaná aj Strecha Slovenska. Za tiesňavou sa na svahu nad obcou Kostolec nachádza výrazný geomorfologický útvar, ktorým je vápencové bralo Bosmany.

Podskalie

Špecifikom okresu Považská Bystrica je zrejme fakt, že čím menšia obec, tým väčšie prírodné bohatstvo. Najmenšia tunajšia obec Podskalie (124 obyvateľov) sa totiž môže pochváliť národnou prírodnou rezerváciou Podskalský Roháč. Ide o zaujímavý bralnatý vápencový masív. Reliéf v juhozápadnej časti (Osobitá) vytvára skalné mesto s rozsiahlymi pozoruhodnými skalnými útvarmi (bašty, skalné okná, piliere). Vyskytujú sa tu teplomilné rastlinné spoločenstvá viazané na daný podklad. Masívu dominujú dva výrazné vrcholy – južnejšie sa vypínajúce nižšie z oboch Veľké skaly a severnejšie položený Roháč. Na vrchol masívu vedie neznačkovaný turistický chodník, zdolanie ktorého však vyžaduje isté skalolezecké skúsenosti.

Pružina

Aj jedna z najväčších obcí nášho okresu (2050 obyvateľov) sa má čím pochváliť. Okolie Pružiny totiž patrí do národnej prírodnej rezervácie Strážov a tiež CHKO Strážovské vrchy. Chránený je tu výskyt krasových javov (bralá, jaskyne, priepasti a vodopády) a tiež zachovalých lesných spoločenstiev s ojedinelými výskytmi druhov fauny a flóry. Pružina má tiež dobrú polohu na to, že sa z nej bez problémov cez nádhernú prírodu dostanete aj do malebných Čičmian, ktoré patria medzi najznámejšie slovenské obce.

Papradno

Aj na druhej strane Váhu nájdeme v našom okrese veľké prírodné bohatstvo. To predstavujú predovšetkým Javorníky, na úpätí ktorých sa nachádza osada Podjavorník patriaca pod Papradno, najväčšiu obec Považskobystrického okresu (2498 obyvateľov). Zachovaná drevená ľudová architektúra kopaničiarskeho osídlenia sa na Podjavorníku postupne mení na rekreačné objekty. Okolitá príroda Papradna poskytuje priaznivé podmienky nielen pre život zveri, vtáctva a množstva druhov rastlín, ale aj turistickému vyžitiu sa v zimnom i letnom období.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Môžeme byť na nich právom pyšní: Naši dobrovoľníci medzi elitou! FOTO

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM