Filip Chudý Kultúra

Výročie folkloristov z Považskej Bystrice: Pozrite si FOTO zo slávnosti

Uplynulo 15 rokov od vzniku považskobystrického Seniorpovažanu. Ako to vyzeralo na jeho oslave?

Ilustračný obrázok k článku Výročie folkloristov z Považskej Bystrice: Pozrite si FOTO zo slávnosti
34
Galéria
Zdroj: Dana Mahútová

Folklórny súbor (FS) Seniorpovažan z Považskej Bystrice oslavoval v kine Mier svoje 15. výročie vzniku v rámci slávnostného programu „Ži a miluj, spievaj a tancuj.“ „Vznikol v roku 2002 ako prirodzená potreba bývalých členov FS Považan naďalej sa stretávať a venovať sa folklóru. Život vo folklórnom svete im jednoducho učaroval. Krásne piesne a tance nášho Slovenska, veľa priateľov, spomienok a druhá rodina. To sú hlavné piliere Seniorpovažanu. Aj napriek pracovným a rodinným povinnostiam si nachádzajú čas na pravidelné nácviky a predstavenia. Ich nadšenie a láska k tancu sú nezmazateľné,“ prezradila Dana Mahútová, metodička folklóru Považského osvetového strediska (POS) v Považskej Bystrici.

Ako ďalej uviedla, dôkazom je aj to, že súbor neustále funguje až doteraz a mohol tak osláviť svoje 15. výročie založenia. Umeleckým vedúcim FS je Milan Jankoviech, organizačným vedúcim folklórneho štúdia je Miloš Ščotka. Zakladateľkou a prvou jeho umeleckou vedúcou bola vtedajšia vedúca mestského folklórneho štúdia Anna Galková, ktorá bola aj dlhoročnou vedúcou FS Považan a DFS Mladosť. Programy súboru tvoria prevažne tance, ktoré boli v minulosti repertoárom FS Považan.

„Napríklad tance z Horehronia a východného Slovenska, ďalej tance Vladimíra Hluchého ako Kováčsky alebo Cepový a Kraviarky z Púchovskej doliny. Nová tvorba je zameraná hlavne na blízky región. Najnovšou choreografiou je Na dvore pri muzike zo Záriečia, kde sú použité tance ako Metlový alebo Ofera,“ povedala Mahútová.

Seniorpovažan sa pravidelne zúčastňuje seniorského folklórneho festivalu Kým žiješ, tancuj. Okrem tohto festivalu sa zúčastňuje rôznych festivalov a vystúpení na Slovensku i v Čechách. „Okrem vlastných vystúpení a programov úzko spolupracuje súbor aj s ostatnými súbormi vo folklórnom štúdiu. Spolu s FS Považan a DFS Mladosť sa predstavujú trojgeneračným programom na rôznych festivaloch na Slovensku. Súbor sprevádza ľudová hudba FS Považan, ktorej vedúcim je Dobroslav Kortman a primášom Marek Gabriš,“ doplnila metodička folklóru POS.

FS Seniorpovažan má 15 rokov: Zábery zo slávnostného programu
34
Galéria
Zdroj: Dana Mahútová

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Zuzana priniesla hotové skvosty: Unikátna výstava v Považskej na vlne nostalgie!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM