Filip Chudý Rôzne

Výnimočné nebo nad Považskou: Najkrajšia noc v roku sa blíži

Čaká nás augustová noc, kedy sa oplatí zdvihnúť zrak na nekonečnú oblohu a vychutnať si toto letné vesmírne divadlo. Kde sa to dá u nás pozrieť?

Ilustračný obrázok k článku Výnimočné nebo nad Považskou: Najkrajšia noc v roku sa blíži
Zdroj: TASR

Tak ako každý rok, aj počas týchto prázdnin máme príležitosť sledovať jeden z najznámejších a najaktívnejších meteorických rojov, ktorými sú Perzeidy. Meteorický roj Perzeíd je aktívny už od druhej polovice júla a jeho aktivita končí až okolo 24. augusta. „Maximum aktivity tohto roku pripadne na popoludňajšie hodiny 12. augusta 2016. Pre vizuálne sledovanie meteorov teda môžeme využiť predchádzajúcu alebo nasledujúcu noc. V maxime je možné vidieť za dobrých pozorovacích podmienok 60 – 80 meteorov za hodinu,“ vysvetľuje RNDr. Svetozár Štefeček zo Slovenského zväzu astronómov (SZA).

Aj z toho dôvodu pripravil Astronomický klub Juraja Bardyho v Plevníku – Drienovom a Považské osvetové stredisko v Považskej Bystrici 30. ročník astronomickej expedície Perzeidy 2016, ktorá potrvá na lúke pod pamätníkom SNP vo Vrchteplej do 14. augusta.

Ako informoval SZA, meteorov by sme tento rok mohli napočítať viac než obvykle. Tradičné maximum má byť totiž charakterizované vyššou hodinovou frekvenciou. Bonusom pozorovania podľa slovenských astronómov je, že okrem samotných Perzeíd sa môžete po západe Slnka pokochať Jupiterom nízko nad obzorom a neskôr, už na tmavšej oblohe, aj Marsom a Saturnom. Nad nimi bude Mesiac a nižšie jasná hviezda Antares zo Škorpióna.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Využite letný čas aktívne: TOP 5 miest na piknik v okolí Považskej

Nové augustové možnosti zábavy: Top 10 akcií v Považskej Bystrici

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM