Filip Chudý Rôzne

Vyberte víťaza: Sú tajomné a vzbudzujú rešpekt. Domy smútku v Považskej a okolí

Domy smútku nepatria k obľúbeným miestam. Napriek tomu sú neoddeliteľnou súčasťou posledných rozlúčok. Vybrali sme 6 stavieb z Považskej a okolia, ktoré sú podľa nás najkrajšie.

Ilustračný obrázok k článku Vyberte víťaza: Sú tajomné a vzbudzujú rešpekt. Domy smútku v Považskej a okolí
Zdroj: Mesto Považská Bystrica

Dom smútku Jelšové

Táto stavba sa realizovala v polovici 80. rokov minulého storočia. V minulom roku sa robilo zateplenie strechy celého domu smútku. Dominantou je veľkolepé osvetlenie v obradnej miestnosti, ktoré tvoria stropné, závesné, okrúhle a priesvitné lampy. Dokopy je ich až 388 kusov. „Vzhľadom na zlý prístup k osvetleniu sa na ňom v minulosti nevykonávala pravidelná údržba. Až na začiatku roku zabezpečilo Mesto Považská Bystrica prostredníctvom dodávateľa, odborne spôsobilého na práce vo výškach, vyčistenie svietidiel v rozlúčkových miestnostiach, staré svietidlá tak nahradili nové LED, ktoré prinesú väčšiu žiarivosť,“ povedala nám hovorkyňa mesta Iveta Kováčiková. Okrem toho sa pracovalo aj v prípravnej miestnosti pre obrad, ktorá bola začiatkom tohto roka vymaľovaná a vymenila sa v nej PVC podlaha. V júni bol v okolí kríža na cintoríne vysadený nový záhon s kvetmi a sadovnícky upravený jeho areál.

Dom smútku na starom cintoríne

Prístavba domu smútku sa realizovala v roku 1976. V rokoch 2000 – 2001 prebehla jeho hĺkobá rekonštrukcia, konkrétne výmena krovu a krytiny, prekrytie vonkajšieho priestoru pre konanie smútočného obradu, oprava muriva a fasády, výmena okien a dverí, vnútorné a vonkajšie maľby a nátery, rekonštrukcia elektro a výmena osvetľovacích telies, vydláždenie priľahlých priestorov dlažbou, uloženie rigolových tvárnic a horských vpustí pre odvod povrchovej vody, vybudovanie odkanalizovania pre vodu zo striech a oprava časti oplotenia. „Pred ôsmimi rokmi prebehla ešte rekonštrukcia stropu, spevnených plôch pred vstupom do domu smútku, odizolovanie objektu. Bola tiež urobená nová vonkajšia i vnútorná fasáda. No a v minulom roku boli vymaľované priestory pre prípravu obradu,“ informoval nás zodpovedný pracovník z mestského úradu Ladislav Tamaši.

Dom smútku Dolný Moštenec

Stavba z roku 2003 je situovaná pri areáli cintorína a zaujímavé na nej je to, že je akoby vrezaná trochu do kopca. Jedná sa o jednopodlažný objekt s manzartovou a čiastočne pultovou strechou, bez suterénu so stredovou zvonicou. Objekt obsahuje obradnú sieň a technicko-prevádzkové zázemie. „V minulom roku prebehli v okolí domu smútku stavebné práce, keď sa vybudoval chodník so schodiskom na cintoríne v Dolnom Moštenci,“ prezradil Ladislav Tamaši.

Dom smútku Vrtižer

Tento dom smútku bol vybudovaný v roku 2014. Jeho areál je priamo napojený na miestnu komunikáciu a prístupovú cestu k cintorínu, pričom na spevnenej ploche je 16 parkovacích miest. „Je navrhnutý ako prízemný objekt, bez suterénu, založený na monolitických základových pásoch. Horná stavba je realizovaná tradičným spôsobom z tvárnic. Strop nad obradným priestorom je z drevených nosníkov zateplený so spodným dreveným podhľadom,“ povedal o detailoch stavby Ladislav Tamaši. Strop nad prevádzkovou časťou je montovaný z keramických tvárnic. Drevené okná a dvere sú zasklené tepelnoizolačným dvojsklom.

Dom smútku Praznov

Tento dom smútku je zaujímavý nielen tým, že keďže bol dokončený v roku 1979, tak patrí medzi tie staršie v celom našom okolí, no v jeho blízkosti, priamo v areáli cintorína, rastie 250-ročná lipa, ktorú si tiež môžete pozrieť vo fotogalérii.

Dom smútku Považská Teplá

Bol dokončený v roku 2006. No zaujímavý je tým, že v septembri minulého roka na ňom prebehla rekonštrukcia, o ktorú sa postarali študenti Strednej odbornej školy. Stavbári v rámci svojej praxe realizovali rekonštrukciu domu smútku v Považskej Teplej pod dohľadom majstra odborného výcviku. Študenti stolárstva z tejto školy sa zase v tom čase ponúkli, že obnovia kríž na cintoríne, keďže si pri obhliadke všimli, že starý bol už značne spráchnivený.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

5 miest v Považskej a okolí, kde vám dajú aj povestnú pečiatku: Hlasujte o to najkrajšie!

Foto: ilustračné

Domy smútku v našom okolí: Týmto sú zaujímavé
20
Galéria
Zdroj: Mesto Považská Bystrica
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM