Filip Chudý Rôzne Kultúra

Veľký úspech pre Podžiaran z Papradna: Postúpil do finále Zem spieva! VIDEO

Folkloristi z Považskobystrického okresu nám urobili výbornú reklamu v šou Zem spieva. Ako vnímajú svoj úspech?

Ilustračný obrázok k článku Veľký úspech pre Podžiaran z Papradna: Postúpil do finále Zem spieva! VIDEO
Zdroj: Zem spieva

Druhá séria folklórnej šou RTVS Zem spieva sa dostáva do svojho finále, pričom zastúpenie v ňom bude mať aj náš okres zásluhou folklórnej skupiny Podžiaran z Papradna. Ten uspel v sobotnom druhom semifinále, keď sa dostal medzi päť postupujúcich. „Veľmi sme nečakali, že by nás sms hlasovanie mohlo posunúť do finále, keďže naše piesne sú také špecifické. Ale veľmi ma dojalo, ako nás ľudia aj z iných dolín, folklórnych skupín a súborov podporovali. Že súťažíme nielen za seba, ale aj za krásne piesne typické pre oblasť Javorníkov. Naozaj sme boli veľmi prekvapení, že sme postúpili do finále,“ povedala vedúca súboru Lenka Jandušíková.

Podžiaran v semifinálovom vystúpení reprezentovalo 19 žien a 10 mužov. „Máme veľký repertoár papradňanských piesní, pričom ich máme aj nacvičené. Skôr bolo otázkou, ktoré vyberieme, aby sa to k sebe hodilo tematicky, dobre to vyznelo a aj tá posledná pieseň s mužmi do toho zapadla,“ uviedla vedúca súboru.

A zrejme zvolili dobre, veď ich vystúpenie bolo vysoko ohodnotené aj porotou. Tenor svetového kalibru Peter Dvorský vyzdvihoval čistotu spevu a súzvuk hlasov označil za bezchybný. „Na také hodnotenie sa nedá nič iné povedať, len že ďakujeme. Lebo to je vysoké ocenenie našej práce. Niečo také na našu adresu by sa dalo počúvať stále,“ konštatovala Jandušíková.

Tá prezradila, že hoci záujem bol obrovský, na semifinále mohli nakoniec vyslať len jeden autobus. „Bolo jedenásť súťažiacich, pričom každý tam chcel mať svojich ľudí. Nás priamo v štúdiu povzbudzovalo 50 ľudí. Dva dni pred semifinále nám ponúkli ďalšie lístky, ktoré sme hneď prijali, lebo záujem bol u nás veľký. Asi sme tam mali najväčšiu podporu, veď ešte aj naši šoféri tam boli,“ uviedla.

Finále Zem spieva sa uskutoční 24. marca. „Trénovať naň sme začali už pred semifinále, lebo dva týždne je krátka doba na to, aby sme to do živého prenosu vyladili tak, aby to bolo pekné. Piesne na finále máme už nacvičené, akurát potrebujeme docvičiť zvyšok s Andrejom Bičanom. To ešte riešime,“ doplnila vedúca folklórnej skupiny z Papradna, ktorá ešte dodala: „Ďakujeme všetkým za úžasnú podporu, pričom si nemyslím, že prišla iba od ľudí z Papradna a tých, čo odtiaľ pochádzajú. Ale cítili sme ju z celého Považskobystrického okresu a tiež z iných kútov. Tešíme sa na finále, že ešte niečo budeme môcť ukázať.“

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Folklórna skupina Podžiaran v Zem spieva: Pozrite si jej semifinálové vystúpenie
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM