Filip Chudý Rôzne

Veľký balík peňazí: Sledujte sumu, ktorá môže pritiecť do našej školy!

Priemyselné podniky v Považskej vyžadujú kvalifikovaných pracovníkov. Takí by sa mohli zrodiť vďaka chystanej investícii do vzdelávania na SPŠ.

Ilustračný obrázok k článku Veľký balík peňazí: Sledujte sumu, ktorá môže pritiecť do našej školy!
Zdroj: TASR

V rámci vyhlásenej výzvy na nenávratný finančný príspevok (NFP) pripravuje Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) žiadosť s názvom „Inovácia a modernizácia odborného vzdelávania a prípravy v SPŠ Považská Bystrica“, čo chválili krajskí poslanci na svojom májovom zasadnutí. „Projekt bude zameraný na zatraktívnenie praktického vyučovania pomocou investícií do vzdelávacej a výcvikovej infraštruktúry,“ prezradila Veronika Rezáková z Oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov TSK.

Ako ďalej uviedla, projekt pozostáva zo stavebných úprav školskej dielne a modernizácie materiálno-technického vybavenia školy. Súčasťou stavebných úprav bude výmena podlahy, rozšírenie dverí, vymaľovanie priestorov, inovácia existujúcej elektroinštalácie. Týmito úpravami sa dosiahne vylepšenie estetických, bezpečnostných a hygienických podmienok priestorov pre praktické vyučovanie. Zámerom je vytvorenie špecializovaného pracoviska na edukáciu a prax s využitím moderných CNC strojov.

„V ostatnom období je zvýšený dopyt po pracovníkoch, ktorý dokážu obsluhovať CNC stroje. Strojárstvo sa posunulo míľovými krokmi dopredu, čerpá sa vo veľkom z IT technológií, ktorá sa prepája so strojárstvom. SPŠ nastúpila na túto vlnu, pričom mnohé tunajšie podniky strojárskeho charakteru vyžadujú pripravených pracovníkov,“ povedal riaditeľ SPŠ Tibor Macháč.

Moderné CNC stroje vo väčšine firiem využívajú na technologické programovanie program Edge-cam, konštatovala Rezáková. „Na vybavenie školských dielní sa v rámci projektu zakúpia CNC stroje, na ktorých budú žiaci pracovať. Výrobky si skontrolujú v laboratóriu pre odborné predmety, ktoré budú vybavené najnovšími meracími prístrojmi. Celkové náklady projektu sú vo výške 477 840,00 eur, z toho žiadaná výška NFP predstavuje 453 948,00 eur a spolufinancovanie TSK vo výške 5 % 23 892,00 eur,“ doplnila Rezáková s tým, že termín predkladania žiadostí o poskytnutie NFP v prvom hodnotiacom kole predmetnej výzvy je 15. máj.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Obchodná akadémia v Považskej oslávi 50. výročie: Prijme len polovicu uchádzačov

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM