Filip Chudý Samospráva

V roku 2016 sme zaplatili mestu milióny eur: Budú sa dane v Považskej zvyšovať?

Považskobystrická radnica oznámila, koľko do mestskej pokladnice prispeli obyvatelia. Ide o milióny eur!

Ilustračný obrázok k článku V roku 2016 sme zaplatili mestu milióny eur: Budú sa dane v Považskej zvyšovať?
Zdroj: Dnes24.sk

Rozhodnutia o miestnych daniach dostali obyvatelia mesta ešte koncom mája a začiatkom júna. Mesto nimi vyrubuje daň z nehnuteľností, daň za psa a poplatok za komunálny odpad a drobné stavebné odpady. „Pre rok 2016 predstavovali miestne dane sumu viac ako 4 milióny eur, v ročnej relácii to je približne 30 000 rozhodnutí, ktoré boli doručené občanom. Ku koncu roka 2016 boli miestne dane v našom meste v Považskej Bystrici uhradené na takmer 90 percent,“ informovala mestská hovorkyňa Iveta Kováčiková s tým, že je to približne rovnaké číslo ako pred rokom.

Ako ďalej uviedla, podobne ako po iné roky, aj tento rok sa viacerí občania aj právnické osoby vyhli zákonnej povinnosti a miestne dane neuhradili. Právnické osoby mali pritom prvý termín splátky do 30. apríla, fyzické osoby do 30. júna a druhý do 30. septembra bol jednotný tak pre občanov, ako aj právnické osoby.

„Z predpisu miestnych daní bolo ku koncu uplynulého roka uhradených 3 673 100 eur, čo predstavuje 89,51 percent. Z daňových nedoplatkov z minulých rokov bolo v roku 2016 zaplatené spolu 334 500 eur. Na účet mesta miestne dane teda prišli v celkovej sume 4 007 600 eur,“ oznámil presné čísla Anton Martaus, prednosta mestského úradu.

Podľa považskobystrickej hovorkyne miestne dane tvoria významnú časť mestského rozpočtu, z ktorej je hradené verejné osvetlenie, doprava, údržba, originálne kompetencie v školstve, zber a likvidácia komunálneho odpadu, sociálna oblasť aj kultúra či šport. „Ľudia by si mali uvedomiť, že zaplatenie daní je zákonná povinnosť a miestne dane putujú priamo do rozpočtu,“ doplnil Martaus. Mesto preto zverejňuje mená neplatičov na svojej webovej stránke, následne zasiela výzvy, upomienky a v krajnom prípade vymáha daňové nedoplatky prostredníctvom exekútorov.

Čo sa týka miestnych daní pre rok 2017, nemali by sa meniť. „Mesto Považská Bystrica neuvažuje ani v tomto roku o zvyšovaní miestnych daní. Rozhodnutia o miestnych daniach môžu občania očakávať koncom mája a začiatkom júna,“ doplnila Kováčiková.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Bytovka na Rozkvete sa celá búrať nebude: Mesto bude asi musieť vrátiť peniaze

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM