Filip Chudý Rôzne

V Považskej vyrubujú desiatky stromov: Dočkáme sa za ne náhrady?

V našom meste sa realizujú výruby väčšieho množstva stromov. Aký bol na to dôvod a o aké dreviny ide?

Ilustračný obrázok k článku V Považskej vyrubujú desiatky stromov: Dočkáme sa za ne náhrady?
Zdroj: Dnes24.sk

V ostatnom období sa v Považskej Bystrici realizovali výruby, ktoré podľa slov hovorkyne mesta Ivety Kováčikovej nesúviseli s ďalšou etapou revitalizácie centra mesta. „Ide o výruby, ktoré realizovali súkromné osoby aj mesto a ktoré sú realizované na základe právoplatných rozhodnutí o súhlase s výrubom. Išlo o dreviny, ktoré poškodzovali majetok alebo mali zhoršený zdravotný stav,“ zdôvodnila.

Ako ďalej uviedla, kompetentné pracovníčky mestského úradu uskutočnili na konci novembra 2017 miestne šetrenie, ktoré bolo zamerané na identifikáciu a špecifikáciu drevín, ktoré boli uvedené v žiadosti o vydanie súhlasu na výrub drevín, ako aj meranie obvodov ich kmeňov. „Počas ohliadky bol hodnotený aj zdravotný stav drevín, ich ekologické a estetické funkcie a stanoviskové podmienky,“ povedala Kováčiková.

„Celkový počet drevín určených na výrub je 7 ks smreka pichľavého, 3 ks čerešne vtáčej, 2 ks brezy previsnutej, 12 ks smreka obyčajného, 3 ks borovice lesnej, 2 ks smrekovca opadavého, 2 ks lipy malolistej, 1 ks brestovca západného, 1 ks smreka bieleho, 2 ks borovice čiernej a 1 ks bazy čiernej,“ opísala považskobystrická hovorkyňa. Celkovo tak ide o 36 stromov.

Väčšina drevín má podľa správ z radnice zhoršený až zlý zdravotný stav, zníženú estetickú a ekologickú hodnotu, zlé stanoviskové podmienky a niektoré z drevín znižujú hygienické podmienky v bytových priestoroch. „Výrub drevín sa uskutoční v mimovegetačnom období, v termíne do 31. marca 2018, resp. od 1. októbra 2018 do 31. marca 2019,“ prezradila Kováčiková.

V rozhodnutiach je podľa nej uvedená aj náhradná výsadba, ktorá nemusí byť vykonaná na pôvodnom mieste, kde došlo k odstráneniu stromov. „V termíne do 31. decembra 2020 bude vysadených 65 ks stromov listnatých a ihličnatých v druhom zložení hrab obyčajný, lipa veľkolistá, borovica himalájska. Stromy budú vysadené na zelených plochách, na miestach mimo vedení inžinierskych sietí a ich ochranných pásiem a v dostatočných vzdialenostiach od budov,“ dodala.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM