Filip Chudý Rôzne

V Považskej Bystrici plánujú preferovať MHD: Navrhnuté sú tieto opatrenia! FOTO

V Považskej sa plánuje zlepšiť verejná preprava ľudí, preto si dala radnica vypracovať štúdiu, ktorá ponúka zaujímavé riešenia v prospech MHD. Aké?

Ilustračný obrázok k článku V Považskej Bystrici plánujú preferovať MHD: Navrhnuté sú tieto opatrenia! FOTO
5
Galéria

Na minulom zasadnutí Mestského zastupiteľstva v Považskej Bystrici sa poslanci zaoberali aj preferenciou mestskej hromadnej dopravy (MHD) v našom meste, ktorú pre Považskú Bystricu vypracovala vo svojej štúdii Katedra cestnej a mestskej dopravy, ktorá je súčasťou Fakulty prevádzky a ekonomiky dopravy a spojov na Žilinskej univerzite v Žiline. Táto štúdia bola poslancami jednoznačne schválená.

Ako informovala hovorkyňa mesta Iveta Kováčiková, táto štúdia spolu s Plánom dopravnej obslužnosti mesta Považská Bystrica tvoria dôležité a nadväzujúce dokumenty, ktoré budú slúžiť ako východiská pre plánovanie rozvoja a skvalitňovania mestskej hromadnej dopravy v meste Považská Bystrica a vytvárajú predpoklady pre úspešné uchádzanie sa o nenávratné prostriedky z eurofondov.

„Štúdiu tvorí analýza súčasného stavu MHD v Považskej Bystrici, vykonanie a vyhodnotenie vykonaného prieskumu, ktoré poskytlo detailné a jedinečné informácie, ďalej je to návrh preferenčných opatrení a zhrnutie návrhov a opatrení,“ prezradila Kováčiková.

Ako ďalej uviedla, jedným z hlavných cieľov všetkých miest je zefektívnenie prepravy osôb, ktorú možno zabezpečiť v zásade dvoma spôsobmi. „Prvá možnosť je rozširovanie siete pozemných komunikácií, ktorá je neekologická a finančne náročná. Druhá možnosť je zvyšovanie efektivity existujúcich pozemných komunikácii. Jednou z možností, ako sa vyhnúť nárastu individuálnej automobilovej dopravy je podpora a rozvoj mestskej hromadnej dopravy,“ vyjadrila sa považskobystrická hovorkyňa s tým, že kľúčovým nástrojom, ako je možné dosiahnuť dobré výsledky je zavádzanie preferencie MHD.

Preto boli pre naše mesto v spomínanej štúdii navrhnuté možnosti zvýšenia efektívnosti MHD, ktoré sú aj v súlade s Plánom dopravnej obslužnosti z roku 2016 a tiež so Strategickým plánom rozvoja verejnej osobnej dopravy do roku 2020.

Priame preferenčné opatrenia navrhnuté pre naše mesto:

  • Zmena organizácie dopravy na výjazde z autobusového nástupišťa a zo zastávky železničná stanica vybavením svetelných signalizačných zariadení (tzv. semafory),
  • Zmena organizácie dopravy na križovatke ulíc Jánska – Moyzesova zmenou vedenia hlavnej komunikácie v smere ulice Jánska, aby bol zabezpečený plynulý prejazd vozidiel verejnej dopravy,
  • Vyznačenie vyhradených jazdných pruhov pre vozidlá verejnej dopravy na uliciach Športovcov, Kukučínova (dĺžka cca 930 m), Mládežnícka (260 m), M. R. Štefánika (300 m), pričom sa nevyžadujú rozsiahle stavebné úpravy, pretože dané komunikácie sú štvorpruhové,
  • Zvýšenie jazdnej rýchlosti vozidiel na úsekoch medzi zastávkami jednotlivých liniek, ktorá zabezpečí dodržiavanie cestovných poriadkov,
  • Zmena trasovania liniek prímestskej a medzimestskej autobusovej dopravy, ktoré by okrem železničnej stanice a ďalších integrovaných zastávok nemali obsluhovať ostatné zastávky MHD.

Ostatné preferenčné opatrenia navrhnuté pre naše mesto:

  • Stavebné úpravy zastávok autobusovej dopravy s cieľom zrýchliť vybavenie cestujúcich,
  • Výber zastávok MHD Považská Bystrica s nízkou frekvenciou nástupov a výstupov cestujúcich, ktoré by sa zmenili na zastávky na znamenie,
  • Zvýšiť počet cestujúcich používajúcich dopravnú kartu (napr. zvýšením zľavy na cestovnom pri využití karty),
  • Zmena vybavovacieho systému – zavedenie nástupu/výstupu všetkými dvermi, kde budú inštalované zariadenia na označovanie lístkov.
Preferencia MHD v Považskej Bystrici: Ako by to mohlo vyzerať?
5
Galéria
Zdroj: Štúdia preferencie MHD v PB

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Cesta z Považskej do Púchova sa úplne uzavrie: Poznáme presné dátumy a časy!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM