Filip Chudý Rôzne

V Považskej Bystrici môžu byť nové mestské byty: Koľko a akých? FOTO

V našom meste by mohli byť čoskoro k dispozícii nové mestské byty. Čo tomu ešte bráni a o aké byty ide?

Ilustračný obrázok k článku V Považskej Bystrici môžu byť nové mestské byty: Koľko a akých? FOTO
6
Galéria

Ako sme vás informovali, v piatok sa v mimoriadnom termíne konalo zasadnutie Mestského zastupiteľstva v Považskej Bystrici. Poslanecký zbor sa pritom zaoberal len dvoma bodmi, ktoré súviseli so zámerom kúpy nových bytových domov pri futbalovom štadióne. Poslanci jednohlasne schválili zámer uchádzať sa o dotáciu z Ministerstva dopravy a výstavby (MDaV) SR a o úver Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB) na obstaranie spomínaných nájomných bytov a inžinierske siete.

V bode B zastupiteľstvo tiež schválilo návrh zmluvy o prevode vlastníctva bytových domov a technickej infraštruktúry. „Dva bytové domy postavil súkromný investor. Vzniklo 32 dvojizbových a 12 jednoizbových bytov stredného štandardu, ktorých súčasťou sú aj parkovacie miesta. Investor ponúkol mestu, aby tieto byty odkúpilo cez ŠFRB,“ prezradila hovorkyňa mesta Iveta Kováčiková.

„Zatiaľ nič nekupujeme, uvidíme, aké bude rozhodnutie ministerstva,“ zdôraznil primátor mesta Karol Janas. To by mala radnica podľa slov hovorkyne vedieť v polovici tohto roka.

Ako ďalej uviedla, pre výstavbu alebo kúpu nájomných bytov mestami a obcami je možné využiť dva typy financovania v rámci programu rozvoja bývania. A to dotáciu na rozvoj bývania z MDaV SR a úver zo ŠFRB. „Financovanie je možné kombinovať a prefinancovať až 100 percent nákladov na obstaranie nájomných bytov. Na svojom zasadnutí poslanci hlasovali o tom, či mesto podá žiadosť na ŠFRB,“ vysvetlila Kováčiková.

Jednohlasne poslanci schválili aj druhý bod programu, a to zmenu rozpočtu mesta Považská Bystrica na rok 2017 rozpočtovým opatrením. „Zmenu bolo potrebné vykonať najmä vzhľadom na zámer odkúpenia nájomných bytov,“ doplnila mestská hovorkyňa. Financovanie uvedeného obytného súboru a inžinierskych objektov má byť podľa informácií z radnice nasledovné:

  1. Objekty bytových domov:
  • 30% dotácia z MDaV SR: 695 100 eur
  • 70% úver zo zdrojov ŠFRB: 1 621 900 eur
  • dorovnanie z vlastných zdrojov (zaokrúhľovanie): 4,80 eur
  • Spolu objekty bytových domov: 2 317 004,80 eur
  1. Inžinierske objekty:
  • dotácia z MDaV SR: 70 950 eur
  • vlastné zdroje: 200 869 eur
  • Spolu inžinierske objekty: 271 818,76 eur

Celkom kúpna cena: 2 588 823,56 eur.

Nové bytové domy v Považskej: V Strojárenskej štvrti vedľa futbalového štadióna
6
Galéria

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Chystajú sa dlhodobé uzávierky: Z Považskej do Púchova to bude na dlhšie…

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM