Filip Chudý Rôzne

Útulok v Považskej čakajú ťažké časy: Búdy zatepľujú drevom i kobercami

Ortuť v teplomeroch je čoraz nižšie, čo sa dotýka aj zvierat. Aj v Považskej Bystrici sa už chystajú na zimu. V miestnom útulku robia, čo môžu.

Ilustračný obrázok k článku Útulok v Považskej čakajú ťažké časy: Búdy zatepľujú drevom i kobercami
Zdroj: TASR

Počasie sa postupne ochladzuje, čo pociťujú nielen ľudia, ale aj zvieratá. Tie často hlavne v zimných mesiacoch potrebujú väčšiu starostlivosť a výnimkou nie sú ani tie v miestnom útulku situovanom v Považskom Podhradí.

Ako prezradila predsedníčka občianskeho združenia Hafkáči Paulína Harvánková, na zimu sa pripravujú, keď zatepľujú búdy, najviac polystyrénom, kobercami a drevom. „Vyhlásili sme tiež veľkú zbierku, do ktorej mám ľudia môžu prispieť rôznymi vecami, ktoré už nepotrebujú. Napríklad paplónmi, ale bez peria, lebo to by psíky roztrhali a urobili by v útulku takú Perinbabu,“ povedala Harvánková.

Najväčšia pomoc

No podľa jej slov sú pre nich v zime najväčšou pomocou a zároveň najlepším riešením pre psíkov dočasné opatery. Niektoré psíky sú totiž vyslovene bytové a nemali by byť počas zimy a hlavne v silných mrazov vonku.

„Preto nám pomáhajú tie dočasné opatery, keď si ľudia zoberú psíkov domov a my im hradíme veterinu, krmivo a pod. Nám pomáha to, že tí ľudia sa starajú o psíka akoby o svojho a my platíme náklady až do momentu, dokým sa psík neadoptuje,“ informovala Paulína Harvánková.

Priestor na zimu

Koterce v útulku sú všetky vonku, plus majú dve unimobunky, keď v jednej je päť mačiek a druhá je zas pripravená na prípady v zime, keď je psík chorý, resp. potrebuje teplo, keďže ide o vykurovaný priestor. „Ale väčšinou sa nám darí umiestňovať psíkov do dočasnej opatery, čo je pre nás najväčšia pomoc. Psíky si navyše zvyknú a aj sa rýchlejšie socializujú. Má to viacero pozitívnych aspektov,“ vyjadrila sa Harvánková.

Tá tiež prezradila, že momentálne majú v útulku 26 psov a k tomu ďalších približne siedmich v dočasných opaterách. Spomínaným psom v útulku a tiež mačkám pomôže podľa nej každá pomoc, napríklad jedlo v podobe granúl, konzerv, piškót, resp. obojky, pelechy a pod.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Nemocnicu v Považskej čaká unikátny projekt: Na deň ju obsadia desiatky maliarov

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM