Filip Chudý Rôzne Kultúra

Unikátny výtvor našich talentov: Považskobystrický kostol v inej podobe! FOTO

Desať talentovaných detí reprezentovalo naše mesto v medzinárodnom projekte. V jeho záverečnej považskobystrickej časti vytvorili aj takéto dielo.

Ilustračný obrázok k článku Unikátny výtvor našich talentov: Považskobystrický kostol v inej podobe! FOTO
13
Galéria
Zdroj: ZUŠ Imra Weinera Kráľa

Považská Bystrica sa spolu s partnerským mestom Belchatów, ďalej aj s Pardubicami a maďarským Csongrádom, zapojila do projektu Invázia talentov. Jeho hlavným cieľom a poslaním je prezentovať umelecké schopnosti mladých maliarov vo veku od 10 do 15 rokov, šírenie a rozvoj umeleckého talentu detí a mládeže vo výtvarnom umení a užšie partnerstvo medzi mestami Vyšehradskej skupiny prostredníctvom výmeny talentovaných mladých umelcov.

Projekt bol realizovaný v cykloch, zúčastnilo sa ho 10 detí z každého zapojeného mesta. Výber výtvarne nadaných žiakov, ktorí mali možnosť zapojiť sa do projektu, mala v Považskej Bystrici po dohode s mestom na starosti Základná umelecká škola Imra Weinera Kráľa (ZUŠ IWK), ktorá je zameraná na výtvarné umenie a navštevujú ju deti z celého mesta a okolia.

Záverečným dejiskom bola v máji Považská Bystrica, pričom témou tunajšieho pracovného seminára bola realizácia objektu z polystyrénu inšpirovaného architektonickou dominantou partnerských miest. Žiaci a žiačky podľa návrhu vyrezávali a lepili jednotlivé segmenty objektu a vytvorili tým priestorovú interpretáciu dominanty svojho mesta. V ďalšej fáze pracovali s akrylovými farbami, keď svoj výtvor namaľovali.

„Žiaci si mali vybrať dominantu mesta, pričom v našom prípade si zvolili kostol, čo je jedna z mála historických budov v Považskej Bystrici. Dlho sa vyberala časť, ktorá by sa spravila. Rozmýšľalo sa najprv nad priečelím, lenže to by bolo zdĺhavé, keďže čas sa realizáciu sme mali iba dva dni. Jeden deň sa tak robil návrh a skonštruovanie. Potom sa to poldňa maľovalo a ďalší poldeň bol venovaný na inštaláciu v priestore,“ povedal Jozef Pobočík zo ZUŠ IWK. O vytvorenie objektu kostola v Považskej Bystrici sa postaralo desať detí z nášho mesta a okolia.

Keďže celé priečelie považskobystrického kostola by sa vzhľadom na dĺžku celej časti projektu Invázie talentov v našom meste spraviť časovo nedalo, ani obe veže samostatne, ako bol druhý návrh, rozhodli sa podľa Pobočíkových slov, že samotný objekt kostola vytvoria tak, že sa spoja obe veže do jedného celku. Samotný výtvor, ktorý je vysoký cca tri metre, si spolu aj s objektmi z ostatných miest môžete pozrieť aj osobne, keďže sú inštalované pred ZUŠ IWK.

Invázia talentov v našom meste: Kostol v Považskej v inej forme!
13
Galéria
Zdroj: ZUŠ Imra Weinera Kráľa

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Talenty z Považskej súčasťou veľkého projektu: Ich umenie môžete vidieť aj u nás!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM