Filip Chudý Rôzne

Umeleckí rezbári skrášľujú Považskú: VIDEO a FOTO ich práce

V Považskej Bystrici sa pracuje na novej oddychovej zóne, ktorej dominantami budú diela umeleckých rezbárov. Čo tí vytvárajú?

Ilustračný obrázok k článku Umeleckí rezbári skrášľujú Považskú: VIDEO a FOTO ich práce
27
Galéria

Kalvária v Považskej Bystrici patrila v nedeľu 2. júla Rezbárskemu sympóziu. Na ňom už od rána pracovali štyria umeleckí rezbári, ktorí svojím umením postupne vytvárajú oddychovú zónu, ktorá sa bude nachádzať na lúke za kaplnkou sv. Márie Magdalény. Teraz si ich prácu mohli zblízka pozrieť aj záujemcovia v rámci podujatia, ktoré v poobedňajších hodinách vyplnil aj kultúrny program.

Podľa slov organizátorov sa počas dňa na kalvárii vystriedalo približne tisíc ľudí. Väčšinu z nich najviac zaujímala práve práca umeleckých rezbárov. Dvaja dorazili zo Zbory a dvaja z Brezna. Miloš Húževka, Roman Sochulák, Miloš Bobák a Pavol Hajduk vyrezávali lavičky okolo ohniska, ktoré budú súčasťou oddychovej zóny. Každý z nich mal na starosti inú lavičku.

„Vybrali sme lesnú tému, ktorú tvoria zvieratká a dotvára to detská téma. Jeden z nás robí lavičku so sovou, ďalší robí také poleno, na ktorom bude motýľ a jašterica, na ďalšej sú sovy, ktorú spolu sedia. Ja robím hadov,“ prezradil umelecký rezbár Miloš Húževka.

Kalvária v Považskej sa skrášľuje: Takto na nej pracujú umeleckí rezbári
1
Galéria

Ten si pochvaľoval odozvu od ľudí, ktorým sa ich práca páčila. Lavičky by mali byť podľa neho okolo ohniska na kríž a medzi nimi ďalšie komponenty. Jedna lavička v tvare ryby, ktorá bola spravená skôr, zostáva v inej časti lúky. „Koľko bude presne lavičiek, to sa ešte uvidí. Teraz sme pracovali na štyroch. Niečo sa už spravilo, ďalšie veci sa ešte len budú robiť. Najviac ale bude lavičiek, okrem nich tu budú dva-tri stolíky v podobe takých hríbikov,“ doplnil Húževka.

Rezbárske sympózium v Považskej: Na kalvárii vzniká oddychová zóna
27
Galéria

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

V Považskej sa chystá prekvapenie: Vznikne nová oddychová zóna, FOTO

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM