Filip Chudý Rôzne Kultúra

Ukážu krásy Považskobystrického okresu a nielen to: PROGRAM nevšedného podujatia

Dve obce Považskobystrického okresu budú dejiskom podujatia, aké na Slovensku nemá obdobu. Čo všetko ponúka?

Ilustračný obrázok k článku Ukážu krásy Považskobystrického okresu a nielen to: PROGRAM nevšedného podujatia
Zdroj: TASR

Kto má rád prírodu, hudbu a nevšedné zážitky, ten by nemal počas prvého júlového víkendu chýbať v Čelkovej Lehote a Pružine. Tamojšie obce spolu s hlavným organizátorom, ktorým je Jaskyniarsky klub Strážovské vrchy (JKSV), pripravili 7. ročník podujatia Zelená modrá. To ponúka počas soboty 1. júla turistický pochod a cyklotúru, folk a country hudbu s country bálom v Čelkovej Lehote. V nedeľu 2. júla v Pružine do bude deň otvorených dverí a nevšedný jaskynný koncert v Pružinskej Dúpnej jaskyni.

V sobotu od 9:00 čakajú na ľudí najprv pozmenené trasy Čelkovských desiatok v atraktívnom prírodnom prostredí Strážovských vrchov. „Každý rok obmieňame trasy. Tohtoročný turistický pochod pôjde po sčasti novej trase, ale jej hlavný bod Kortmanka zostáva. Trať má cca 10 km, ale je aj kratšia v polovičnej dĺžke. Čo sa týka cyklotúry, každý rok sa zapoja nejaké malé odchýlky, ale viac-menej sa ide po existujúcich cestách. Z Čelkovej Lehoty sa ide smerom na Pružinu, potom do Ďurďového a odtiaľ do cieľa. Má to dĺžku približne 30 km,“ povedal Bohuslav Kortman z JKSV.

Následne od 15:00 v areáli futbalového ihriska v Čelkovej Lehote prídu na rad vystúpenia country skupín a spevákov na čele s Allanom Mikušekom. O 21:00 začne coutrybál Kvapes. V nedeľu sa podujatie presúva do Pružiny – Priedhoria, kde v tamojšej Dúpnej jaskyni okrem iného o 14:00 vystúpi sláčikové kvarteto ZUŠ – hudobný odbor z Považskej Bystrice.

Ako uviedol Kortman, spomínaná jaskyňa nie je sprístupnená, ona je verejnosti voľne prístupná od mája do októbra. Ale prebieha v nej paleontologický výskum, preto ju možno navštíviť až po nahlásení. Teraz ale bude špeciálne elektricky vysvietená, aby si ľudia mohli vychutnať jej krásy. „Raz či dvakrát do roka v nej robíme niečo podobné, ako bude teraz. Táto jaskyňa má výnimočnú akustiku, navyše aj prostredie celkovo je tam emotívne, preto majú ľudia z koncertu zážitok. Bez problémov sa tam vojde 500 ľudí,“ vyjadril sa Kortman.

Ide o najznámejšiu jaskyňu v Strážovských vrchov a jednu z najstarších slovenských jaskýň, po ktorej návštevníkov už od 10:00 prevedú sprievodcovia z jaskyniarskeho klubu a samotný koncert v nej bude akýmsi vyvrcholením celého podujatia. „Je to pravdepodobne jediné podujatie takéhoto druhu na Slovensku, v ktorom je skĺbených toľko vecí, navyše atrakciou bude aj príprava baraniny na mongolský spôsob. Recept priniesli jaskyniari z Mongolska,“ doplnil Kortman s tým, že celková účasť bude závisieť od počasia, ale pravidelne chodia stovky ľudí.

Program podujatia Zelená modrá 2017

Sobota 1. júla (Čelkova Lehota)

  • 9:00 – turistický pochod Čelkovská desiatka, cyklo a speloturistika s návštevou Kortmanky
  • 15:00 – vystúpenia country skupín a spevákov na čele s Allanom Mikušekom
  • 21:00 – coutrybál Kvapes (hrajú Zálesáci s Dobrom Kortmanom)

(účinkujúci: Kortmanovci, Krok, Bluegrassbillies, Náturisti, Zálesáci, Allan Mikušek, Henrich Novák, Dušan „Songy“ Dobiaš, Vilo Gabčo

Nedeľa 2. júla (Pružina – Priedhorie, Dúpna jaskyňa)

  • 10:00 – 16:00 deň otvorených dverí v jaskyni so sprievodným programom
  • 14:00 – jaskynný koncert Sláčikového kvarteta ZUŠ – HO Považská Bystrica

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Prvý júlový víkend prichádza: Odštartujte prázdniny v Považskej a okolí zábavou

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM