Filip Chudý Samospráva Rôzne

Tri školy v Považskej netrpezlivo čakajú: Prebehnú na nich tieto rekonštrukcie?

Na troch považskobystrických školách sa plánujú opravy. O ktoré ide a čoho sa majú týkať?

Ilustračný obrázok k článku Tri školy v Považskej netrpezlivo čakajú: Prebehnú na nich tieto rekonštrukcie?
Zdroj: TASR

V mimoriadnom termíne (9. mája) sa konalo zasadnutie Mestského zastupiteľstva v Považskej Bystrici, dôvodom bolo úmrtie poslankyne Jany Veličovej. Jedným z bodov bolo aj jednohlasné schválenie návrhu na predloženie žiadosti o poskytnutie dotácie od Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR na rekonštrukcie telocviční základných škôl a schválenie spolufinancovania rekonštrukcií. Mesto chce zrekonštruovať telocvične v troch svojich základných školách. Ide o ZŠ Stred, ZŠ SNP a ZŠ s MŠ Považská Teplá.

„Celkovo teda poslanci schválili podať žiadosť o dotáciu z MŠVVaŠ SR na rekonštrukciu telocviční vo výške 295 000 eur, spoluúčasť mesta by bola 78 384 eur a celkové náklady by mali byť 373 384 eur. Všetky náklady sú odborným odhadom a v prípade poskytnutej dotácie budú predmetom verejného obstarávania,“ povedala hovorkyňa mesta Iveta Kováčiková.

Tá ďalej uviedla, že vzhľadom na kompletnú rekonštrukciu striech, elektroinštalácie a osvetlenia dvoch telocviční v ZŠ Stred, ktorá bude realizovaná v lete 2018, očakáva radnica značné poškodenie palubovky, ktorá je už teraz dosť opotrebovaná, preto má záujem podať žiadosť o poskytnutie nenávratného finančného príspevku na jej rekonštrukciu vo výške 73 000 eur so spoluúčasťou mesta 19 791 eur.

V telocvičniach ZŠ SNP je podľa slov Kováčikovej v zlom stave strecha, ktorá zateká, vykurovanie, viacero radiátorov je nefunkčných, v zime sú telocvične nedostatočne vykurované. Osvetlenie telocviční je staré, používajú sa málo efektívne výbojky. Zastarané a opotrebované sú sociálne zariadenia v šatniach. „Mesto preto chce podať žiadosť o dotáciu na rekonštrukciu striech, vykurovania, sociálneho zariadenia, elektroinštalácie a osvetlenia v celkovej výške 118 000 eur. Spoluúčasť mesta je 31 539 eur,“ prezradila naša hovorkyňa.

Okrem toho poslanci schválili zámer podať žiadosť o dotáciu na rekonštrukciu podlahy a elektroinštalácie vrátane osvetlenia v telocvični ZŠ s MŠ Považská Teplá. Z ministerstva radnica žiada dotáciu 104 000 eur. Spoluúčasť mesta je 27 054 eur.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM